DARRERA HORA

viernes, 1 de octubre de 2010

AVANÇ DEL QUE ENS ESPERA EL CAP DE SETMANA I DILLUNS

Pel cap de setmana que aquesta tarda comencem, cal esperar en general, estabilitat i temperatures molt i molt suaus, fins i tot càlides a les hores centrals del dia.

En aquests mapes previstos a 5500m d'alçada, podem observar com al sud d'Islàndia hi tenim una potent borrasca i per altra banda un anticicló a l'oest de les Açores i un altra centrat a Escandinàvia, però disposat de nord a sud extenent-se fins al nord d'Àfrica, fent d'autèntica barrera perque les perturbacions no puguin circular d'oest a est. Així ho podem veure perfectament, tant el primer mapa de la situació que teníem al migdia d'avui divendres, com en el segon, previst per demà dissabte migdia.





En aquest mapa previst per demà dissabte al migdia, veiem com estarem dins el radi d'acció de l'anticicló i per tant, en general, dominarà el temps estable, amb el permís d'alguns possibles núvols baixos en algunes zones.




Aquest efecte barrera que exerceix l'anticicló Europeu, obliga a la Gran borrasca d'Islàndia, a llençar entre els dos anticiclons comentats, una llengua d'aire fred en alçada que serà la causant de la formació repentina d'una baixa a l'oest de Galícia que segurament farà bastant d'enrenou en aquella zona de cara a diumenge. Aquí de moment, encara estarem a l'espera, una mica en terra de ningú, amb augment progressiu dels núvols, sobretot de cara a la tarda i vespre. Però en general, diumenge hauria de ser encara la major part de la jornada estable tot i la presència ja de més nuvolositat que no pas dissabte.




I en aquest mapa previst per dilluns a migdia, podem veure com la baixa que hi havia a l'oest de Galícia, s'ens haurà colocat al damunt mateix nostre, la qual cosa farà que sigui un dia amb molta inestabilitat repartida de manera molt irregular. Hem de pensar que si avui divendres a migdia i el cap de setmana, tenim a 5500m unes temperatures entre els -10ºC i els -12ºC, de cara a dilluns ens penetra una massa d'aire força més freda, que estarà entre els -16ºC i els -18ºC. Està clar que la inestabilitat estarà garantida.






Altra tema és el de les precipitacions, perque si bé la inestabilitat estarà garantida, la distribució de les precipitacions, dependrà en bona manera, de la ubicació final de la baixa. Depen on s'ubiqui, pot afectar amb més efectivitat unes zones o d'altres o fins i tot arribar a tenir precipitacions força generals. Ho haurem de seguir amb els mesoescalars. En el mapa veiem com les precipitacions serien força extenses, tal i com els mapes configuren a dia d'avui la baixa per dilluns.




En el capítol de temperatures, podem veure en els tres pròxims mapes, com divendres, dissabte i diumenge, ens va penetrant cada vegada més una bombolla d'aire càlid a 1500m, que tindrem ben a sobre de cara a diumenge, amb una temperatura a 1500m que superarà els 15 o 16ºC, temperaturs força superiors a les que son habituals per l'època. Així donç, haurem d'esperar un cap de setmana amb pujada clara de temperatures, tant les mínimes com les màximes, però especialment aquestes últimes i de cara a diumenge, moment en el que podrien tocar sostre.








I per últim, en el mapa previst per dilluns a migdia, ja veiem com la bombolla càlida a 1500m comença a enretirar-se i per tant, les temperatures en baixada clara a partir de dilluns.