DARRERA HORA

jueves, 28 de octubre de 2010

FRONT DISSABTE, BAIXA DIUMENGE

Per a aquest cap de setmana llarg, sembla que per no perdre el costum que darrerament estem agafant quan arriba un Pont, el temps tindrà tendència clara a la inestabilització. Tots tenim encara en ment el que va passar el recentment passat pont del Pilar, en que el temps va fer la guitza a molts que volien gaudir d'uns dies de festa a l'aire lliure. Donç bé, aquest cap de setmana llarg de Tots Sants, no voldrà ser menys i també ens voldrà portar força núvols i algunes precipitacions, que evidentment, res tindran a veure amb el temporal de pluges que vam tenir pel Pont del Pilar.

Aquí tenim el mapa actual a uns 5500m d'alçada d'aquest matí de dijous a les 6 hores. Podem veure dues zones d'altes presions. Una al sud-sudoest de les Açores i una altra al centre d'Europa. I veiem també una zona de baixes presions cap a l'oest de les Britàniques que aparentment apunta directament cap a nosaltres a través del passadís que es crea entre totes dues zones anticiclòniques:



En els dos següents mapes, podem veure d'una banda el mapa a 5500m d'alçada previst per dissabte al migdia i podem veure com la zona de baixes presions amb aire fred associat en alçada, va baixant de latitud cap a nosaltres i sobre nostre es forma una espècie de solc en forma de v baixa, que no és més que el reflex d'una linea frontal que ens passarà pel damunt, en principi poc activa i que a més forma una petita baixa cap al Golf de Lleó.





En el mapa de precipitacions per dissabte a migdia, es veu com la zona més beneficiada per aquesta situació seria el sudest Francés on la petita baixa hi impulsaria vents humits d'origen marítim que amb la mica d'aire fred que ja entraria en alçada, provocaria en aquella zona precipitacions importants. Nosaltres quedem a la banda menys activa de la baixa i tot i que en quest mapa no marqui precipitacions, dissabte seria un dia en que els núvols seran presents i ja de matinada podria caure alguna feble precipitació en alguns punts. En general, molt poqueta cosa.



Per diumenge, el temps encara hauria d'inestabilitzar-se una mica més, ja que com es pot veure en aquest mapa a 5500m d'alçada, la bossa freda baixa més encara de latitud i s'acava formant una baixa al nord del litoral. Altra vegada i degut a la seva posició massa al nord, el gran afavorit seria el sudest Francés.



Tota manera, com que a diferència de dissabte, en aquest cas hi hauria més fred en alçada sobre nostre, la possibilitat de precipitacions seria molt més elevada que no pas dissabte. De fet, és força probable que al nordest del País i zones del Pirineu Oriental, hi puguin caure precipitacions moderades. A la resta del País, en principi, les precipitacions serien menys importants, més aillades i fins i tot amb zones on no hi plouria.



I de cara a dilluns, podem veure com la baixa s'allunya ràpidament Mediterrània endins i l'anticicló de les Açores comença a entrar-nos en forma de falca. Tot i aixi, encara quedarà restes d'inestabilitat en alçada que faran que en algunes zones no acavi de fer net del tot i encara puguin persistir alguns núvols.



I així es pot veure en el mapa de precipitacions previstes per dilluns, on es pot veure com ja no se n'esperen, excepte en la zona nordest, on no acabarà de fer net i encara hi podran persistir alguns núvols i potser alguna precipitació feble. El que està clar, és que dilluns la tendència és a millorar, millora que es farà més palesa de cara a la tarda i és que es va preparant un panorama anticiclònic que potser ens abraci força dies d'aquests inicis de novembre.





En quant a temperatures, no s'esperen baixades molt importants de temperatura. El que passa és que vindrem de molt amunt i la baixada es notarà més. Fixeu-vos en el mapa actual a uns 1550m i veure-ho que ens abracen isotermes superiors als 10ºC.



I en canvi de cara a diumenge cap al tard, ja estarem en isotermes de poc més de 5ºC. És a dir, no ve cap baixada forta de temperatures com les que hem tingut aquest octubre, però refrescar si que refrescarà, ja que tindrem una baixada de 5 graus o més depenent de les zones, respecte les temperatures que tenim avui dijous.




Per acabar, només comentar que en aquesta situació, qualsevol petit moviment de la baixa més al sud o més al nord pot canviar apreciablement aquesta previsió, però en principi, aquest sembla que serà el comportament més probable del temps aquest cap de setmana llarg tal i com tenim els mapes ara mateix.