DARRERA HORA

viernes, 15 de octubre de 2010

MÉS FRED I POCA COSA MÉS

Així, amb aquest títol, és com més o menys podríem catalogar el que ens vé els pròxims dies. Baixada de temperatures, potser algun ruixat n alguns punts de la meitat nord de cara a demà dissabte tarda i si s'rriben a produir i entre dissabte nit i diumenge, en zones a rebuf dels dos vents dominants de tramuntana i mestral, més núvols i alguna xàfeg o tempesta.

En aquest primer mapa tenim la situació actual a 5500m d'alçada. Tenim un anticicló a l'oest de las Britàniques i una baixa cap a Itàlia. Entre tots dos centres d'acció, ens envien un lleuger fluxe de vents del nord frescos. Cap el nord d'Europa, pas de depresions a latituds més altes.



En aquest altra mapa de 5500m previst per diumenge a les 6h del matí, veiem com entre l'Anticicló de les britàniques i la petita baixa Itàlica, es veu obligada a baixar de latitud una bossa freda, que el que vindrà a fer és a reforçar la petita baixa. Fixeu-vos com en el mapa anterior la baixa no era tancada i tenia 1010hpa, i ara serà tancada i baixant a 1005hpa. Vaja, que l'aire fred serveix de combustible a la petita baixa per agafar una mica d'empenta. Això el que suposarà, és un reforçament dels vents del nord, cosa que podem veure amb les isòbares que estan força més juntes que en el mapa anterior. Ara de rebombori meteorològic poquet o gens en tindrem, perque no estarem a la banda capdavantera de la perturbació.



I amb els vents del nord, el que suposarà és que impulsaran una llengua d'aire més fred cap a nosaltres que farà baixar les temperatures. I això ho podem veure en els següents mapes.

Aquest primer és el mapa de 1500m d'alçada actual, on podem veure com ens abraça e ple la isoterma de 5ºC positius.




I en aquest altra mapa previst per diumenge a les 6h, ja podem veure com una llengua freda(en color verd) va baixant cap a nosaltres i la isoterma de 5ºC positius ja s'enretira.




I el resultat final, aquí el tenim, en aquest mapa previst per dilluns a les 6h del matí, en que la llengua freda ja ha baixat fins a nosaltres, però amb una curiositat a comentar i que potser no tothom s'hi fixa quan mira els mapes.

Mireu com la part més freda(color verd)amb temperatures inferiors als 0ºC a 1500m, queda frenada a la barrera natural dels Pirineus. A Catalunya, les isotermes son positives. En canvi, cap al Cantàbric, on no hi ha la barrera dels Pirineus, el fred si que és capaç de baixar una miqueta més de latitud i penetrar en algunes zones de la Península.

Mapa donç, molt representatiu del que suposa la serralada dels Pirineus pel clima de Catalunya.