DARRERA HORA

sábado, 23 de octubre de 2010

FRONT POC ACTIU PER DEMÀ DIUMENGE

Fa dies que es ve parlant d'un possible canvi de temps força important per demà diumenge tarda-vespre i nit. Sembla que aquest possible canvi, al final quedarà en gairebé no res, al menys pel que fa al capítol de precipitacions. Ara ho explico.

En aquest primer mapa, podem veure la situació que tenim actual a uns 5500m d'alçada, avui dissabte, a les 6h del matí. En trobem entre dos anticiclons. Un a les Açores i un altra que està situat a Centre-Europa. Cap el nord d'Europa, tota una zona de baixes presions amb fred associat en alçada.



En aquest segon mapa previst per les 18 hores de demà diumenge, podem veure com entre tots dos anticiclons, la bossa freda que hi havia al nord d'Europa te clara intenció de fer recorregut de nord a sud. Això, des de fa uns dies, tenia molt bona pinta perque apuntava directament cap a nosaltres i ens podria produir un canvi de temps en majúscules. Però fixeu-vos en un detall que marca la diferència respecte al mapa anterior i és que l'anticicló de les Açores tira uns quants quilòmetres més a l'est del que veien els mapes dels darrers dies.





Això, suposarà que l'anticicló de les Açores no permetrà que la part més freda de la perturbació ens afecti de ple ja que es veurà obligada a baixar de latitud més a l'est de la nostra posició, tal i com es veu en el següent mapa, amb la qual cosa, quedarem situats a la banda menys activa i per tant amb menys precipitació.

Això sí, les isobares estan molt juntes i això significa que el vent de nord serà molt fort, especialment al nord del País.




I del que tampoc ens lliurarem serà d'una important baixada de temperatures i és que si ens fixem amb el mapa actual de les 6h d'quest matí de dissabte a uns 1500m d'alçada, veurem que ara mateix estem inmersos en isotermes d'entre 7 i 9ºC positius...




De cara a diumenge ja ens volen anar penetrant cap a darrera hora del dia isotermes d'uns 5ºC positius....




I de cara a dilluns a la nit ja hem d'estar inmersos en isotermes molt pròximes als 0ºC al nord del País i lleugerament positives a la resta. Per tant, fred i vent, donaran una sensació de fred acusada.

I a més, comentar la curiositat que sempre m'agrada comentar i és que si us fixeu en aquest mapa, el fred a 1500m, vessa pels dos extrems del Pirineu on no troba obstacles superiors als 1500m d'alçada i en canvi queda retingut al vessant nord del Pirineu ja que les muntanyes més altes li fan de barrera natural a la seva avançada.



Per tant i resumint, demà diumenge dia amb cels asserenats amb alguns núvols poc importants al centre i sud del País i més núvols a la meitat nord amb possibilitat d'algunes precipitacions al Pirineu de cara a la tarda, més probables al seu vessant més occidental i possibilitat també, d'algun ruixat poc important ja avançada la tarda en el triangle Garrotxa-Osona-Ripollés potser a molt estirar alguna comarca veïna. Poca cosa en general.

I potser la matinada de dilluns entri en joc el rebuf a la Costa Central, però això encara no està massa clar i caldrà fer seguiment demà del que diguin els mesoescalars.