DARRERA HORA

viernes, 1 de junio de 2012

DIUMENGE ENS ARRIBA UN FRONT

Aquest cap de setmana que avui mateix comencem, el podrem dividir en dues meitats ben diferenciades pel tipus de temps que tindrem.

Demà dissabte serà un dia molt similar al d'avui. Matí amb sol arreu del País i tarda de nou amb ruixats i tempestes a punts del Pirineu i Prepirineu. Ja a darrera hora del dia de demà, arribada per ponent de núvols prims que aniran a més a partir del vespre i nit.

Diumenge ens arriba un front. El podeu veure en aquest mapa just al damunt de Catalunya al migdia de diumenge:




I aquí el podeu veure en forma de temperatures que porta associades a 5500m. Ens entra per l'oest del Pais un embossament fred amb temperatures a aquella alçada de l'ordre dels -14ºC o -15ºC. No son temperatures molt baixes a aquella alçada com per sí soles provocar grans enrenous però.......





Fixeu-vos l'embossament fred en alçada les temperatures que es trobarà en superfície diumenge. Ho podeu veure en el mapa de sota. El potencial energètic que es trobarà al seu davant és considerable i és que tindrem temperatures molt elevades en superfície que faran que el gradient tèrmic vertical sigui acusadíssim i per tant els ascensos d'aire estiguin a l'ordre del dia.





Resumint, diumenge serà un dia marcat per la nuvolositat variable amb estones de cel ennuvolat i amb ruixats i tempestes de distribució irregular però generalitzades a pràcticament totes les comarques. Difícil serà que alguna comarca es quedi sense la seva ració de ruixat i tempesta.

Vaja, que aprofiteu demà dissabte per tot allò que hagueu de fer a l'aire lliure per que diumenge serà un dia insegur i en que en qualsevol moment del dia podrà compactar la nuvolositat i deixar anar algun ruixat o alguna tempesta, que en alguns casos, localment, podran anar acompanyats de calamarsa i a més deixar registres importants de precipitació en molt poqueta estona.