DARRERA HORA

domingo, 10 de junio de 2012

CANVI BRUSC DE TEMPS PER DEMÀ DILLUNS

Compte demà dilluns, a partir de la tarda i vespre, depenent del moment en que arribi el canvi, per que és d'aquells canvis que poden portar més moviment de l'esperat.

No se n'està parlant massa del canvi de demà. Es diu que hi haurà alguns ruixats i tempestes, que baixaran les temperatures i poca cosa més. Però compte, per que estem ja a mitjans de juny, a més, en mode estiuenc des de fa uns dies, amb temperatures molt elevades i fortes xafogors i hi ha certs factors associats al canvi de demà que fan pensar que en algunes comarques podria haver-hi força moviment. El primer que cal tenir en compte, és que si mireu aquest mapa de temperatures en alçada(5500m), poquetes vegades es veu a aquella alçada un gradient tèrmic horitzontal tan i tan marcat.

És a dir i per entendre'ns, mireu en quants pocs quilòmetres es passa de colors vermells intensos a verds foscos. Això indica que el front que separa el aire càlid del fred és molt i molt marcat. Brusc seria la paraula!


 


De fet, avui mateix tenim al damunt(5500m) uns -9ºC i passarem de cop demà vespre a tenir-ne -18ºC -19ºC. Realment forta la baixada!!.

Fixeu-vos en aquest mapa isobàric per demà, com aquesta entrada freda en alçada formarà aquesta "L"(és una baixa) entre les Balears i el litoral Valencià. Una baixa que és molt poqueta cosa però que serà suficient per anar-nos impulsant bona part de la jornada vents d'origen marítim amb humitat que aniran afegint llenya al foc:


 


I aquí teniu aquest mapa de precipitació prevista per demà tarda-vespre que podria perfectament una bona aproximació al que podria passar.

Malgrat tot, no feu massa cas a aquests mapes de precipitació, per que només son aproximacions a la realitat i demà, de ruixats i tempestes segurament amb tant aire fred que entrarà, se'n podran produir a moltes més comarques que les que aquest indica.



 


Tot plegat, fa pensar que demà a la tarda i especialment a partir del vespre, els ruixats i tempestes que podran aparéixer en qualsevol punt, podrien acabar sent bastant forts en zones especialment del litoral i prelitoral.

I especial atenció al moment en que entri la tramuntana i el mestral per que les tempestes podrien ractivar-se i afectar l'àrea central del litoral. A més, en molt casos aquestes tempestes aniran acompanyades de calamarsa o pedra i fortes ràfegues de vent.

La neu a més, podria tornar als cims més alts del Pirineu que dimarts es llevarien enfarinats.

Demà en la previsió del matí d'aquest blog, afino més l'ubicació de les precipitacions així com la possibilitat dels diferents fenòmens que puguin portar associats.