DARRERA HORA

viernes, 21 de octubre de 2011

S'ACOSTEN LES PLUGES

Interessantíssima la disposició que agafen els centres d'acció a partir del cap de setmana i que pot mantenir-se força dies.

Un enorme anticicló es situarà a sobre l'est del continent i farà un bloqueig a tota perturbació que vulgui passar, fent-la entrar directament cap a nosaltres. L'anticicló en questió es trobarà còmode en aquella posició sobre el continent donat que ara la superfície continental ja es pot refredar força i per tant això pot fer de bona base per l'anticicló.

És la típica situació de dies i dies d'episodis de pluja amb petites treves entre episodi i episodi. I tal com estarà disposat l'anticicló, algun d'aquests episodis(no tots) podria ser memorable amb aigua a punta pala, amb grans acumulacions d'aigua, força generals i amb temporals de mar considerables ja que es podria juntar la mar de vent amb la mar de fons de llarg recorregut.

Interessantíssima configuració que podria durar força dies i tallar de sotarrel tots els problemes de sequera que estem tenint en un obrir i tancar d'ulls.

Aquí teniu els mapes previstos per dilluns amb l'anticicló que us comento sobre l'est continental i aquesta baixa atlàntica que ens agafaria dins el seu radi d'acció amb vents humits mediterranis i amb pluges que podrien afectar bona part del País.



La situació d'aquest anticicló inmòvil sobre l'est d'Europa, pot allargar-se força dies i això pot comportar que es vagin succeint diferents episodis de pluja provocats per diferents motius. En aquest tipus de configuració només és questió de veure-les venir i anar-les gaudint. Un episodi podrà ser més racà en quant a pluja i un altra podrà ser molt més generós. Però el que difícilment ens podrà treure ningú, és que les ansiades pluges ens vagin visitant de forma regular i periòdica durant uns quants dies.

Aquesta és una altra de les possibles situacions que es poden generar d'aquí a uns dies. Un sí de baixes presions no massa definit sobre la Mediterrània occidental, vents humits de mar cap a terra, una mica d'aire fred en alçada i pluges considerables altra vegada.



I no patiu si veieu algun mapa d'aquest tipus en el que sembla que un anticicló vulgui emergir per sudoest Peninsular per juntar-se amb l'anticicló continental i tallar el pas de les perturbacions cap a nosaltres. Ho aconseguirà durant unes hores, potser un dia o màxim estirar dos, però si mireu les fletxes negres que he dibuixat, aquestes indiquen quin serà el moviment de les bosses fredes en alçada:





I amb el moviment de les masses fredes que us indicava en el mapa anterior, en poques hores tindriem aquesta nova disposició, amb reculada altra vegada cap a l'Atlàntic de l'anticicló que intentava afectar-nos i temporal de pluges amb majúscules a la Mediterrània Occidental i a més amb vents de llarg recorregut marítim que alterarien de forma considerable l'estat de la mar a les nostres costes:



I una de les claus de tot això, és l'èpoc de l'any en que estem. L'aire fred ja es diposita en les grans planures de l'est d'Europa durant les nits fent que la superfície estigui molt més freda que l'aire en alçada i de dia, el sol ja no és capaç d'escalfar prou l'ambient en superfície i per tant, cada dia que passi més fred dipositat hi haurà al centre del continent. Ho podem veure en aquest primer mapa:



I ho podem veure en aquest segon en que encara s'expandeix més l'àrea en que s'haurà dipositat aquest aire fred:



I això de l'aire fred en superfície és important com us deia, per que el seu efecte és el contrari del que fan a l'estiu les elevades temperatures. Si a l'estiu les elevades temperatures en superfície fan que l'aire pugui crear ascendències i per tant fomentar l'inestabilitat en forma de tempestes, ara, l'aire fred en superfície el que fa és fomentar les descendències i per tant, neutralitzar qualsevol resquici d'inestabilitat que pogués intentar haber, fent que l'anticicló s'hi trobi còmode en aquella posició sobre el continent com si es tractés d'una barca en el mar amb l'àncora ben agafada al fons marí. Si la barca no la mou el vent, a l'anticicló tampoc el mourà ningú durant força dies, per que tindrà una bona àncora freda en superfície.