DARRERA HORA

jueves, 6 de octubre de 2011

EN PORTES DEL REBUF

El pas d'un front poc actiu sobre Catalunya farà que es produeixi en les pròximes hores una baixada notable de temperatures. Tot i que el més destacable que provocarà el front, en general, serà aquesta bixada de temperatures, també cal destacar que un cop entrin la tramuntana i mestral als dos extrems del País, es generarà la típica situació de rebuf en certes comarques de l'est del País.

La pròxima matinada i primera hora del matí ja podrien formar-se alguns nuclis de precipitació entre el Llobregat i el sud de la Costa Brava. Penso que gairebé tot el que es formi ho farà sobre el mar i en algun cas amb algun nucli molt potent. Localment no descartaria que pogués tocar terra algun d'aquests nuclis, però seria molt i molt local(al menys això crec) i crec que restringida aquesta possibilitat molt a primera línia del litoral sense penetrar massa terra endins.

Aquest seria el mapa de possibilitat de precipitacions previst per la pròxima matinada i primera hora del matí pel que fa a les zones que tenen possibilitats de ser afectades pel fenòmen comentat:





Altra cosa és el que pinta per demà a la tarda. Aquí sí que es veu una situació molt més propensa a que els nuclis de precipitació puguin afectar de forma una mica més extensa punts del litoral i fins i tot localment alguns del prelitoral. A la tarda fins i tot hi ha la possibilitat de que s'amplii el radi d'acció dels possibles ruixats, que sí la pròxima matinada deia que seria del Llobregat fins al sud de la Costa Brava, en aquest cas podria arribar a algunes comarques pel sud del Llobregat.

Això sí, les precipitacions serien tremendament irregulars com sempre passa en aquestes situacions i molts llocs compresos dins l'àrea comentada, potser no hi veuran caure ni una gota, mentre en una població del costat hi podrà caure alguna patacada d'aigua important. Aquest seria el mapa de possibilitat de precipitacions pel que fa a la tarda i vespre de demà divendres en que com podeu veure, la zona amb possibilitats de veure ruixats s'amplia respecte al matí.





Compte amb alguna d'aquestes precipitacions que localment podria deixar força aigua, especialment aquesta possibilitat d'acumulació de cara a la tarda de demà. No cal dir que localment alguna d'aquestes precipitacions podrà anar acompanyada de tempesta i estant el mar calentet com està, amb possibilitat marcada de mànegues dins el mar, tot i que això últim és molt difícil de pronosticar.

En aquesta entrada només s'ha fet esment de les zones afectades pel fenòmen del rebuf, però a banda d'aquestes zones, també s'esperen alguns ruixats aïllats en punts del Pirineu, Prepirineu i algun punts de la meitat nord i de cara a demà cap al tard, fins i tot algunes nevades a la cara nord del Pirineu amb cota de neu a uns 1600-1700m

N'estarem atents!!