DARRERA HORA

domingo, 23 de octubre de 2011

JA TENIM AQUÍ EL GRAN CANVI DE TEMPS

En les darreres 48 hores, si us heu fixat, estem rebent l'avís natural de que alguna cosa s'està coent meteorològicament parlant. Estem en època de possibles grans aigüats. Aigüats que normalment els mapes no solen pronosticar per que encara a dia d'avui i per molt bons que siguin els mapes, son situacions molt concretes, molt locals i de molt difícil pronòstic.

El que us deia...Les darreres 48 hores ha estat un no parar de nuvolades sobre el mar. Precipitacions en alguns casos descomunals que han anat descarregant hores i hores de forma incansable sobre el mar. De tant en quant i de forma molt puntual, alguna ha arribat a llepar costa, com pot ser el cas d'ahir tarda a la Costa Brava, fins i tot amb una mànega sobre el mar, que fins i tot va acabar tocant terra ferma i per tant, podem dir amb la boca ben oberta i ben orgullosos, que ahir Catalunya va veure un tornado.

Tot això son avisos clars i concrets de que alguna cosa s'està preparant. Sempre ha estat així. Quan hi ha molta energia acumulada de molt de temps amb temperatures elevades i poca pluja, si tenim la sort de que es despenja una bossa freda contundent en alçada cap a nosaltres, el mar ens avisa amb aquests fenòmens previs al gran episodi.

Mireu, aquesta és la situació actual. Tenim la sort que us deia abans de que una inmens embossament fred en alçada es despenja cap a nosaltres. De moment, no tenim a a nostra zona res definit i per tant tot segueix molt estàtic sobre el mar.



Aquí teniu la situació del radar fa poca estona, al voltant de les 6h del matí d'avui diumenge. Els ruixats es van organitzant sobre el mar preparats per la gran batalla.




Aquesta tarda, fruit dels primers contactes amb l'aire fred que ja es va acostant, se'ns configura aquesta mena de baixa a la Mediterrània occidental que tot i que sembla que és inofensiva, el que farà és reforçar una miqueta el vent de component marítim i provocar que tot aquest exèrcit de ruixats i tempestes es pugui decidir a atacar amb més decisió certs punts litorals. És difícil de concretar els llocs de costa que podran ser afectats, però avui i sobretot a partir de la tarda i vespre, la cosa s'hauria de començar a animar, sense descartar que al matí, com ja ha passat en les darreres hores algun pugui també llepar costa però de forma més local.

La situació sembla d'aquelles tontes en que sembla que no hagi de passar gran cosa, però hem de pensar que estem en situació prefrontal amb vents molt lleugers i per tant en situació d'espera i amb poca dinàmica. Per tant, els ruixats o tempestes poden ser molt estàtics allà on entrin i s'hi poden recrear força estona deixant anar litrades considerables.



Com podeu veure, aquesta situació gairebé calcada i favorable a litoral i prelitoral es pot allargar bona part de la nit. El mapa és gairebé idèntic. Compte per que els mapes no donen precipitacions molt considerables, però repeteixo que cal tenir molt en compte el cràcter estàtic dels nuclis de precipitació:




Demà se'ns anirà acostant el front. Hi haurà un petit canvi a partir d'aleshores i els que els vents començaran a ser més marcadament de sud-sudoest amb la qual cosa, les precipitacions ja no només seran plat del litoal i prelitoral, sinó que començaran a generalitzar-se i sobretot, les cares sud de les muntanyes passaran a ser les protagonistes. S'esperen quantitats de precipitació especialment a la cara sud del Pirineu de Lleida i prepirineu també d'aquell sector.






I avançada la tarda es tornaria a generar una altra baixa similar a la que ens podria afectar aquesta tarda i nit, però en aquest cas més dinàmica per que el front ja estaria afctant-nos de ple. Per tant, hi hauria un repunts de les precipitacions a la meitat est del País, algunes de caràcter intens ja que l'aire fred en alçada aniria en augment de forma clara, però ja no de caràcter tan estàtic com les de la tarda-vespre-nit d'avui.



Vaja, que estarem entretinguts. La que ens espera. Un episodi d'aquells per enmarcar i a més amb possibilitat, com j vam veure ahir, de mànegues sobre el mar. Ja podem anar preparant les càmeres i un cop hagi passat tot ja farem balanç del que hagi passat.