DARRERA HORA

viernes, 16 de septiembre de 2011

CANVI RADICAL DE TEMPS

Aquest dilluns passat, us avançava que el cap de setmana tindríem un canvi important de temps. Us comentava que de moment tot i que quedaven molts dies, tots els indicadors donaven per gairebé segur que aquesta bossa freda en alçada es despenjaria i s'aproximaria a nosaltres. També us deia que gran part dels indicadors donaven per gairebé segur que les temperatures iniciarien un descens marcat a partir del cap de setmana, però que el que no estava tan clar era el recorregut de la bossa freda i per tant, quina seria l'incidència en el temps en el nostre País. Us deia també que força indicadors ens mostraven la possibilitat de que aquesta bossa passés a l'est de la nostra posició i que per tant provocaria un augment marcat de l'inestabilitat però sense grans pluges generals ni grans temporals.

Donç bé, allò que us comentava dilluns com a possible, sembla que serà tal qual us ho avançava. Res ha canviat en els mapes excepte petits detalls i ara passo a detallar-los.

Tal i com ja us vaig avançar, la bossa freda en alçada, amb temperatures de l'ordre de -20ºC al seu centre, ens passarà tocant-nos de resquitlló, deixant-se caure a l'est de la nostra posició. Això ho podeu veure en els tres següents mapes. Podeu veure com en el primer mapa previst per diumenge, la bossa freda sembla que vulgui tirar-se al damunt nostre venint del nord:







Però a mesura que avancen les hores i en rribar a tocar del Pirineu, fa un petit canvi de recorregut cap a l'est sense voler afectar-nos de ple:



De fet, el dilluns matí, el gruix de la bossa freda ja serà a tocar d'Itàlia:



El que hem vist en els tres mapes anteriors, ho podem veure representat molt més entenedorament en aquests altres tres mapes que son a escala més petita. Es veu perfectament el recorregut aproximat que farà la bossa freda amb aquestes temperatures en alçada més fredes afectant especialment a la meitat nord i nordest del País i no tant a la meitat sud i oest.






Us deia dilluns passat que a 1500 metres d'alçada, la isoterma de 5ºC quedaria a tocar del Pirineu, quan precisament dilluns teniem la de 15ºC. Donç bé, així serà i per tant, a muntanya el descens real de temperatura pot ser igual o fins i tot superior als 10ºC. Fins i tot, no es descarta de veure la primera enfarinada de la temporada en els cims més elevats del Pirineu.




I tot plegat que provocarà? Donç l'entrada d'aire fred a tots els nivells serà contundent i a més molt brusca. A més, tenim molt caliu acumulat de dies i dies de calor. Per tant, s'espera que per demà dissabte tarda ja alguns ruixats i tempestes s'atraveixin a sortir del Pirineu, de moment sense afectar masses comarques i seria especialment la nit de dissabte a diumenge que els cels començarien a carregar-se arreu del País i podrien produir-se ruixats i tempestes en qualsevol punt del País, que amb el pas de les hores de diumenge anirien remetent del sud i oest del País, quedant cada vegada més centrats a les comarques del nord i nordest, especialment comarques de Barcelona i Girona on a més, podrien intensificar-se i fer-se més importants, ja que a partir de la tarda de diumenge entraria també en joc la temperatura de l'aigua del mar gràcies al conegut fenòmen del rebuf, aportant un plus d'energia a la situació.

Aquí teniu un mapa previst de precipitació per la jornada de diumenge on ja deixa entreveure quines serien les zones més afavorides per aquesta situació de pluges, que recordeu, no serà cap temporal de pluges i per tant, no plourà a tot arreu, ni tot arreu on plogui no ho farà de la mateixa manera degut a la irregularitat de les tempestes.




Demà posem fil a la agulla analitzant mesoescalars i afinant amb molta més precisió ubicacions i possibles quanties de les precipitacions així com possibles fenòmens annexos a les tempestes que es puguin produir.