DARRERA HORA

jueves, 9 de junio de 2011

NOU CANVI DE TEMPS

A partir d'aquesta nit de dijous ens arriba un nou canvi de temps. Entra una mica d'aire fred en alçada que ens acabarà formant una petita baixa a la nostra zona:



L'aire fred no és molt accentuat, però amb les temperatures que avui dijous s'han enfilat respecte les d'ahir, ja crearà un gradient tèrmic vertical suficient per generar inestabilitat.



A diferència d'aquest passat dimarts en que es van donar en algunes zones grans registres de precipitació que en força casos van superar els 50mm i fins i tot els 80mm en algunes zones, en aquest nou episodi els registres en general seran molt més modestos. I és que a 3000m les bosses d'humitat no seran tan marcades i amples com les que us mostrava en aquest mateix blog per dimarts passat.

Aquí teniu les humitats en alçada previstes per demà matí:



I les previstes per demà tarda. Es pot veure com son molt menys importants que les del passat dimarts:



A més, en aquest nou episodi, el gruix de la perturbació ens passa aquesta pròxima nit i per tant, pel fet de ser de nit no ajudarà massa pel que fa a l'inestabilitat per que en superfície no hi haurà temperatures massa elevades. Malgrat tot ja aquesta nit i matinada es podran produir precipitacions que es podran acabar presentant en qualsevol punt del País i en alguns punts del sud i de ponent anar acompanyades de tempesta i localment caure amb força i acumular força litres en poca estona. Sense grans registres espectaculars però caient amb ràbia.

De cara a la jornada de demà, la clau de tot estarà en les hores de sol que pugui haber després del pas de la perturbació i que puguin acumular energia escalfant l'ambient, ja que sembla que a bona part de la meitat sud ja hi haurà grans clarianes i cels més variables cap al centre, i més carregats al nord i nordest. Sembla per tant, amb els mapes actuals que seria el centre del País i sud on es podria generar més inestabilitat especialment de cara a la tarda, però al sud per efecte del mestral no tindria tanta efectivitat el creixement de nuvolades i per tant poques precipitacions hi caldria esperar.

En canvi a les comarques centrals, nord de Tarragona, Barcelona i interior i sud de Girona sembla que seria els punts on més activitat tempestuosa es podria generar demà. Els registres de precipitació en aquestes zones tampoc haurien de ser molt importants però sí que localment es podria donar algun registre amb cara i ulls.

Sembla que tal i com a vingut passant en els darrers episodis, la traca final se l'emportaria la Costa Central amb el típic i conegut rebuf tal i com podem veure en el següent mapa on es veu com un cop ens entra la tramuntana i el mestral, al litoral central els vents es fan clarament marítims.




N'haurem de fer seguiment per que demà la clau estarà en les hores de sol que poguem tenir al matí.