DARRERA HORA

lunes, 13 de junio de 2011

MÉS TEMPESTES AVUI DILLUNS

Avui dilluns de nou ens arriben tempestes. De fet, ja de matinada s'han manifestat en algunes zones del País.

En el següent mapa podem veure un solc fred que ens arriba amb la configuració d'una zona de baixes presions relatives cap al nord del País Valencià.



Avui ens trobem amb que tenim molta cizalla vertical. És a dir, entre els vents de superfície i els vents a diferents alçades, hi ha direccions molt diferents. Això pot afavorir molt la convecció. Si ens fixem amb les zones amb més cizalla vertical, mireu com en superfície els vents son com de xaloc cap al centre del País:




De sudoest a 1500m:





I de l'oest a 3000m:



Això unit a que avui ens trobem amb que el gradient tèrmic entre els 5500m i la superfície, en alguns punts superarà els 40ºC, per una banda perque les temperatures ahir ja es van enfilar força i per un altra perque avui el sol també farà feina, pot comportar que en algunes zones les tempestes puguin ser violentes. Aquestes condicions favorables a tempestes possiblement violentes les trobem avui en zones de la depresió central i comarques de ponent. No son aquestes zones on més aigua ha de caure però sí on les tempestes podrien agafar més violència. De fet, per primera vegada aquest any 2011, es veuen condicions favorables a la formació d'algun fenòmen tornàdic en terra ferma. Sempre, en les zones anteriorment comentades. Això no vol dir que obligatòriament hi hagi d'haber cap tornado, simplement s'apunta a que n'hi ha possibilitats raonables per a la seva formació.

Pel que fa a registres de precipitació però, els més importants correspondrien a la zona del Pirineu i Prepirineu que sons les zones on les bosses d'humitat a 3000m serien més consistents.