DARRERA HORA

lunes, 20 de junio de 2011

HEM DE PATIR PER LA VERBENA?

Els darrers dis, molta gent que conec, hem fa aquesta pregunta. Ens plourà per la verbena de Sant Joan?

Donç bé, habitualment quan arriben aquestes dates gairebé sempre s'anuncia boin temps i temperatures agradables, però hi ha alguns anys que les coses no van en aquesta línia i que l'atmosfera encara per aquestes dates es presenta lleugerament inestable i ens fa perillar la verbena. És el cas d'aquest 2011.

La cua d'un front ens passarà pel damunt el dijous dia 23. El front en sí no és massa actiu. De fet no és gairebé gens. Però el front porta associat un xic d'aire fred en alçada i en aquesta època i després d'un parell de dies previs, en que les temperatures s'hauran enfilat altra vegada, ser`suficient per fer créixer nuvolades en alguns punts.

En aquest mapa podem veure representada la cua de front que ens passarà dijous:



I en aquest altra mapa podem veure la mica d'aire fred que portarà associat:



Tot plegat haurà de desembocar en un dia típic d'aquestes situacions en que es produiran alguns ruixats i tempestes, especialment de tarda cap al Pirineu i Prepirineu avançant al llarg de la tarda cap a d'altres punts del centre i de la meitat nord del País. En principi i en la majoria dels casos, totes aquestes precipitacions al vespre haurien d'anar desapareixent i per tant, respectar la verbena i els focs.

L'altra factor a tenir en compte és que a partir de la tarda començarà a entrar el mestral i la tramuntana i podria generar el típic rebuf en alguns punts del litoral i prelitoral central. Això faria que en alguns punts de Barcelona, nord de Tarragona i sud de Girona, la verbena fos ennuvuloda i més fresca de l'habitual. Caldrà esperar encara uns dies per poder afinar si d'aquest rebuf se'n podran generar precipitacions. De moment el que sí sembla és que estarà força ennuvolat en aquestes zones bona part de la nit i matinada de dijous a divendres.

Precisament en aquest mapa podeu veure el moment en que ja haurà entrat la tramuntana i mestral i com els vents, a la zona central del litoral seran d'origen marítim.






Per tant, a la gran majoria de comarques catalanes es podrà gaudir d'una verbena tranquila en quant a méteo però més fresqueta de l'habitual. Només queda comfirmar la possibilitat o no, de precipitacions a les zones típiques de rebuf.