DARRERA HORA

viernes, 15 de abril de 2011

LA POLS DEL SAHARA I EL PLANCTON

Aquesta imatge va ser captada pel satèl.lit ENVISAT a principi d'aquest mes d'abril. En ella es pot veure la pols del Sahara en suspensió en alçada, arribant fins a latituds força més al nord de la Península Ibèrica:





La pols conté molts nutrients, com el nitrògen, fósfor i ferro, que actuen com a fertilitzant i estimulen la producció de les floracions de plàncton massives.

En aquesta imatge del ENVISAT, a banda de poder veure la pols del Sahara també es pot veure el plàncton a l'Atlàntic en forma de remolins blaus i verds.

El plàncton son plantes marines microscòpiques que suren sobre la superfície o prop del mar i son l'aliment bàsic de toda vida marina. Conté pigments de clorofila i son capaces de convertir els compostos inorgànics, com poden ser l'aigua, el nitrògen i el carbó, en materials orgànics complexes. Amb la seva capacitat per digerir aquests compostos, eliminen el diòxid de carbó de l'atmosfera como si fóssin plantes terrestres. Com a resultat, els oceans tenen una profunda influència sobre el clima.