DARRERA HORA

sábado, 9 de abril de 2011

2A QUINZENA D'ABRIL MOGUDA

Dies enrera us comentava en una entrada que els estacionals indicaven que l'abril podria ser càlid i humit. Que està sent càlid, està més que clar. I sembla que de moment, malgrat les temperatures es puguin desinflar un xic la setmana vinent, la caloreta seguirà acompanyant-nos.

Pel que fa al fet que podria ser humit, de moment res de res. El mes està sent de moment molt sec, amb absència absolut de precipitacions(de moment). Malgrat tot, ja es divisen canvis a mitg i sobretot llarg termini.

Aquesta és la gràfica de l'anomenat índex AO. Observeu com en els pròxims dies(color vermell), l'índex tendeix a disminuir amb molta claretat. Això significa que es debilitarà clarament el vòrtex polar, és a dir, que tendiran a augmentar les presions al pol, obligant al JET a crear ondulacions en la seva circulació i per tant, afavorint l'intercanvi de masses d'aire a latituds més baixes:



Això també te el seu reflexe en el índex NAO. Aquest també te clara tendència a la baixa i això vol dir que la situació anticiclònica marcada que ens està dominant en aquests moments a la nostra latitud, tindrà tendència a afeblir-se i deixarà la porta oberta a possibles baixes cap a casa nostra.



També queda palès aquest fet en el meteograma d'un punt de la costa central Catalana, en el que podem veure com les presions tenen tendència clara a la baixa.




Com ens afectarà a casa nostra aquesta desinflada de les altes presions, aquests intercanvis de masses d'aire a latituds baixes i aquestes ondulacions que patirà el JET? Donç això encara és d'hora per dir-ho. Però el que sí està clar, és que amb la tendència que ens presenten tots aquests models, tenim força punts per tenir una segona quinzena d'abril mogudeta i d'aquesta manera acabar-se complint el que diuen els estacionals d'abril humit.