DARRERA HORA

viernes, 3 de septiembre de 2010

SEGUIMENT DE LES NEUS I ELS GELS DARRERS MESOS

He volgut fer aquesta entrada específica de seguiment de les neus i els gels que cobreixen tot el planeta, perque hi ha algunes coses, que potser no tothom sap i que realment son així.

Aquí teniu l'evolució a dia 2 de cada mes, des del gener de 2010, fins ahir dia 2 de setembre de 2010.

En aquests mapes, podem veure coses que ja sap tothom, i és que al gener, febrer i part del març, la coberta de neu és àmplia a l'hemisferi nord ja que és quan allà hi ha l'hivern. A partir de la segona quinzena de març, la coberta de neu comença a recular i es va fent menys extensa, ja que l'hivern ens va deixant i ja comencen a arribar les primeres calors.











Fins aquí tot normal, a banda de comentar, que normalment, la coberta de neu a l'hemisferi nord no és tan extensa i és que aquest any 2010, ha estat un any un xic especial, per no dir excepcional, en aquest sentit. D'això, ja en parlaré un altra dia i faré comparatives d'un anys amb uns altres.

Però el que volia destacar, més que res, perque encara que sembli obvi, no tothom ho sap, son les següents coses:

1. Amb el pas dels mesos, A l'hemisferi nord, en acostar-nos a l'estiu, no només disminueix la coberta de neu(color blanc), sinó que també recula i de quina manera, la coberta de gel(color groc). I en acostar-nos a l'hivern, el procés a l'inversa. Si, ja ho sé. És de calaix. Però no tothom ho sap.

2. També vull assenyalar, que en els mesos d'estiu de l'hemisferi nord, a l'hemisferi sud hi tenen l'hivern i al contrari del que molts puguin pensar, veure-ho que la coberta de neu d'aquest hemisferi és mínima i res té a veure amb la que nosaltres tenim al nord.

3. I per últim, el que comentava abans. Ha estat un any inusual per la gran coberta de neu que hem tingut a l'hemisferi nord. De fet, no és gens habitual, veure cobertes les Illes Britàniques de color blanc, com s'ha vist aquest gener passat.

I sembla, segons algunes teories, que degut a la baixa activitat solar que hem tingut darrerament, durant un parell d'anys o potser més, ens haurem d'anar acostumant a aquesta anomalia de veure cobertes de neu més extenses del que és habitual.

Repeteixo.....És només una teoria. El temps parlarà per sí sòl.