DARRERA HORA

sábado, 18 de septiembre de 2010

PRONÒSTIC ESTACIONAL TARDOR 2010

Avui intentaré desgranar a base de mapes que és el que pot passar aquests tres mesos d'octubre, novembre i desembre que ens vénen per endavant i que de fet, son els que formen part de la tardor del nostre hemisferi nord.

Anem a pams. Primer de tot, vull comentar que aquests pronòstics, com tots els pronòstics, siguin a curt o a llarg termini, no sempre s'acaven complint. Per tant, agafem-los com una eïna a tenir en compte a nivell molt general de per on poden anar els tiros, però sense entrar en detalls del que pot passar perque això és impossible de saber.

El primer que faré serà fer un petit comentari del que indica cada un dels mapes i al final, faré un petit redactat del que en surt de barrejar el que diuen tots els mapes, a efectes de previsió per la nostra zona mediterrània.

Comencem per model de temperatures IBIMET pel mes d'octubre. Ens diu que les temperatures és mitjanament probable que estiguin per sobre de la mitjana, no només a Catalunya, sinó atota la Península Ibèrica:




En aquest segon mapa, veiem també el model IBIMET en la seva previsió de temperatures pel mes de novembre. La meitat est de la Península i per tant, Catalunya dins el pack, sembla que tenen probabilitats de tenir temperatures per sobre de la mitjana:




Araveiem l'IRI pel periode de octubre-novembre-desembre. Veiem com la meitat oest i sud de la península, tenen probabilitats de tenir temperatures per sobre dela mitjana i en canvi a Catalunya, serien més o menys les normals. Us pot semblar contradictori amb el que deien els dos mapes anteriors, però no ho és. Te la seva explicació i al final ho comento:





Aquí teniu el IRI pel periode novembre-desembre-gener. Catalunya i bona part de l'Europa Central i sud, amb probabilitats de tenir temperatures per sota de la mitjana.




I ara un repàs als mapes de precipitació del IBIMET pel mes d'octubre. La meitat nord de Catalunya dins la mitjana i la meitat sud amb probabilitats d'estar per sobre de la mitjana.




I el model de pluges de l'IBIMET per novembre. Tota Catalunya amb probabilitats de rebre menys pluges del que tocaria.





En resum, a Catalunya en general cal esperar un octubre més càlid del que marca la mitjana climàtica amb pluges per sobre de la mitjana a la meitat sud i les normals que marquen la mitjana a la meitat nord. Això es deu a que les baixes durant aquest mes afectaran més efectivament al nord del País Valencià i sud de Catalunya amb algun episodi amb registres importants en aquella zona.

El mes de novembre, s'espera que sigui més càlid del que tocaria i a més amb menys pluges de les que tocaria. Vaja, que ens espera un novembre, en general, poc atractiu meteorològicament parlant. Fins i tot m'atreviria a dir que als llocs més càlids de Catalunya, durant la primera quinzena encara anirem alguns dies en màniga curta.

I el que us deia abans. Pot semblar contradictori que el model IRI marqui temepratures normals pel periode octubre-novembre-desembre si acabo de comentar que octubre i novembre han d'estar per sobre del normal. Donç imagineu com haurà de ser desembre per contrarestar aquestes temperatures més altes d'octubre i novembre. Haurà de ser molt fred.

I és per aquest motiu precisament que també he posat l'IRI per novembre-desembre-gener(el podeu veure més amunt). L'he posat perque veieu que justament mirant-lo ja es veu que el nord d'Europa, estarà per sobre del normal en quant a temperatures i en canvi, com he comentat abans amb aquest mapa, el centre i sud d'Europa estrien per sota de la mitja, cosa que fa pensar en una possible siberiana que ens hauria d'entrar en un moment o altra de desembre.

Ja veurem que passarà, però per acabar, vull comentar-vos que aquest mateix model IRI del qual es pot extreure això de la forta fredorada de desembre, és el mateix que abans de l'estiu, apostava per un estiu càlid en general i al final així ha estat.