DARRERA HORA

jueves, 30 de septiembre de 2010

PETIT CANVI ENTRE AVUI I DEMÀ

Entre avui dijous i demà divendres, tindrem un petit canvi de temps, dins d'una setmana que en general hem de qualificar de tranquila.

Aquesta és la situació de fa poc més de mitja hora, cap a les 6 del matí d'avui dijous a uns 5500m d'alçada. Podem veure com hi ha una gran Borrasca cap a Islàndia, un anticicló cap a les Açores, un altra al nord d'Africa i un altra cap a l'est d'Europa. Entre aquests anticiclons, podem veure com la borrasca d'Islàndia s'allargassa en direcció sudest com si ens llences un braç cap a nosaltres. Això no és més que el que s'anomena en termes meteorològics, una "vaguada", és a dir un front, que no és més, que el pas d'una massa d'aire més fred del que tenim ara mateix a l'alçada de 5500m. Si us fixeu bé, concretament, ens entra ara mateix la isoterma -15 a mitja Catalunya.



Justament aquesta entrada d'aire fred en alçada ( ahir teniem l'isoterma -11, això vol dir que baixa 4ºC) provocarà en les pròximes hores, tal com podem apreciar en aquest mapa pevist per la pròxima mitjanit, la formació d'una petita baixa al voltant de les Balears. Res, molt poca cosa, però que podria enviar vents humits de mar cap a terra, durant unes poques horetes, al litoral català i en interaccionar amb aquest fred que ens ha entrat en alçada, fer que repunti la inestabilitat en algunes comarques.






De fet, realtiu al tema que comento de precipitacions, així ho indica el següent mapa previst per la pròxima mitjanit i on podem veure aquesta previsió de possibles pluges en algunes comarques del sud i del litoral. Cal però, esperar als mapes mesoscalars per poder concretar en quins punts poden caur aquestes pluges i si seran més o menys importants.




En quant a temperatures, fixeu-vos que ara mateix, a les 6 del matí, á uns 1500m d'alçada estàvem entre la isoterma +10 i la +15.




Donç fixeu-vos en aquest mapa previst per la pròxima mitjanit, com ens penetra ja l'isoterma +10 fins a mitja Catalunya i per tant, les temperatures tenen tendència a fer una baixada.




Baixada però, que durarà ben poquetes hores i és que fixeu-vos en aquest mapa previst per demà divendres a les 18h i veure-ho com emergeix del nord d'Àfrica una bombolla càlida que apunta cap a nosaltres i que en pròximes jornades farà que tornem a valors càlids de temperatura.