DARRERA HORA

miércoles, 22 de agosto de 2012

TEMPESTES PEL CAP DE SETMANA

Com ahir us comentava, el cap de setmana ens arriba un front que en principi no és massa cosa aparentment, però que caldrà seguir-lo a mesura que es vagi acostant per que cal precisar certs detalls que criden l'atenció previ a la seva arribada.

L'atmosfera aquests dos darrers dies ens ha donat avisos de que tenim molta energia capaç de generar nuvolades amb facilitat. De vegades no tot son mapes. Cal fixar-se en el que passa en el dia a dia per extreure conclusions malgrat els mapes no diguin gaire res interessant.

Dilluns, abans d'ahir, amb una -9ºC a 5500 ja vau veure al Pirineu Oriental la que es va liar amb pedres com ous i amb més de 50mm en algun punt. Ahir dimarts, amb estabilitat absoluta i amb -7ºC a 5500m. a la Conca de Barberà va ser capaç del no res de formar-se un tempestot molt local. Poca cosa, només 4mm i 15 llamps, però és que només hi havia una -7ºC i sense condicions en alçada d'humitat ni de res. Això vol dir que tenim pólvora en estat pur.

El cap de setmana arriba poca cosa però pot ser una -12ºC aproximadament. Ho podeu veure en el següent mapa:







Moltes vegades les previsions es fan d'aquesta manera, amb simples regles de tres. Si amb -7ºC i -9ºC amb aquestes calors superficials, l'atmosfera ha estat capaç de generar el que ha generat, si en condicions similars li apliquem una -10ºC o -12ºC, cal arribar a la conclusió de que l'atmosfera, malgrat els mapes puguin no ser molt generosos en les seves previsions, acabarà generant nuvolades interessants.

Resumint, és molt probable que dissabte tinguem una bona tongada de ruixats i tempestes en força comarques.

I diumenge, amb l'entrada de tramuntana i mestral als dos extrems del País, en un bon tram litoral els vents es faran marítims i com que tenim ja les aigües marines força calentetes, es de preveure que es puguin generar les típiques tempestes litorals que normalment es formen ja a la segona quinzena d'agost.

Aquest escenari comentat de diumenge amb entrada de vents marítims en trams litorals, queda escenificat perfectament en aquest mapa previst per diumenge:





Ho anirem seguint a mesura que s'acosti el cap de setmana per que la situació és força interessant i més venint de les condicions d'aborriment i de manca de precipitacions que estem patint les darreres setmanes.