DARRERA HORA

miércoles, 29 de agosto de 2012

DIJOUS DE RUIXATS I TEMPESTES

Demà dijous com ja us avançava en una anterior entrada d'aquesta setmana ens arriba un front fred. Com sempre passa, els fronts no es comporten de la mateixa manera en unes comarques que en altres i per això, en aquesta entrada, intentaré anlitzar quines serien les comarques més agraciades o més castigades(segons com es miri)per les pluges de demà. Podriem dir que hi haurà dos epicentres o zones preferides per les pluges.

De ploure, podrà ploure poc o molt a gairebé totes les comarques, però per una banda tindrem que els vents en algunes alçades seran bastant marcats de sud com podeu veure en aquests dos mapes corresponents a les alçades de 950Hpa i 850Hpa respectivament. Això comportarà efecte palanca considerable especialment en zones ben orientades a sud del Pirineu i Prepirineu i muntanyes de la meitat nord del País.









És per aquest motiu que si fem un cop d'ull a aquest model de precipitació, veurem un parell de màxims de precipitació justament en aquestes zones de la meitat nord del País, cap al nord de les comarques de Lleida i especialment entre el Cabrerès i el Montseny ja que en aquella zona és on l'efecte palanca citat serà molt més efectiu. En aquestes zones es d'esperar que s'hi acumulin registres importants de precipitació.








I per poder veure quina serà la segona zona preferida per les pluges, res millor que estudiar el que faran els vents a nivell general del pas del front. Mireu, entrarà la tramuntana a l'extrem nord del litoral i el mestral per l'extrem sud:








En capes mitges, a uns 3000m,  no tindrem problemes d'humitat ja que serà força homogènia a bona part del País. El front de per sí be carregadet d'humitat en aquelles alçades i d'aquí que poc o molt, com deia abans, pugui ploure a geirebé tot arreu.








Però si ens n'anem a capes més baixes, veurem que on hi bufarà la tramuntana i el mestral, l'ambient serà més eixut i en canvi a zones lliures d'aquests vents, s'hi acumularan bones bosses d'humitat. I això seria en zones litorals i prelitorals de Barcelona i Tarragona i algunes comarques del centre del País. I així ho podeu veure en aquest mapa:







Justament aquesta presència de bosses humitat remarcables amb la poca presència de vents forts, permetrà que els núvols puguin créixer amb força en aquestes zones i a més tot plegat alimentat per les escalfors en superfície que tenim de fa dies més l'aportació de calidesa dels vents localments marítims que bufaran a la zona ara que tenim el mar ben calentet.

Tot plegat, alguns mapes previstos per demà com el que aquí us mostro, fa por de veritat:






I a més en plena època de possibilitat de mànegues marines a banda de les calamarsades que puguin produir-se també acompanyant als fenòmens tempestuosos


Un dia per gaudir, està clar!!