DARRERA HORA

sábado, 31 de diciembre de 2011

DARRERES LLUMS DE L'ANY 2011

Així s'ha apagat el darrer dia d'aquest any 2011 des de la platja del Bogatell de Barcelona.

De DESEMBRE 2011

ACOMIADEM UN ANY 2011 HISTÒRIC

Segur que molts dels que ara esteu llegint aquest article, si us preguntés que tal us ha semblat aquest 2011 meteorològicament parlant em dirieu que us ha semblat un any sense massa història per que poca cosa ha donat de sí.

Però res més lluny de la realitat. Deixem un any 2011 que segurament, sense fer massa soroll, haurà estat l'any més increible meteorològicamnt parlant, que haurem viscut la majoria de nosaltres tinguem l'edad que tinguem.

I és que aquest 2011 ha estat un any de récords. Fem un repàs al que ha estat l'any:

Gener i febrer els podríem considerar com mesos normals.

Març ha estat el més plujós en 100 anys.

Abril ha estat el més càlid en 100 anys, la mitjana supera 3,5 graus el valor normal. Abans de Setmana Santa s'arriba als 35 graus a ponent.

Juny passa a ser el tercer més plujós de tota la sèrie del Fabra.

Juliol passa a ser el tercer més plujós en 100 anys i el més fresc en 30 anys. Recordem a més la tempesta brutal que el 31 de juliol va pulveritzar també el récord d'intensitat de precipitacio a la ciutat de Barcelona amb unaintensitat de 560mm/h a l'observatori de la Plaça Kennedy. Realment una de les tempestes més violentes que he viscut. Aquí teniu una imatge de l'estació de metro de Bogatell després d'aquella tempesta:



Una altre imatge que segurament passaran molts anys per tornar-la a veure, és aquesta d'un senyor amb caiac pels carrers de la ciutat de Girona en ple juliol, anegada per la pluja.





Agost passa a ser el segon més sec de tota la sèrie, sense cap situació típica de tempestes ni de ruixats.

Setembre passa a ser el segon més càlid en 100 anys i el quart més sec.

Octubre registre temperatures molts superiors a les habituals amb rècord de calor en un dia d'octubre, el Fabra arriba al 32,4 graus el dia del Pilar. De fet, al Fabra es superen 5 vegades a l'octubre el récord de temperatura màxima.

Novembre passa a ser el segon menys fred, i el tercer amb més pluja. En molts punts es recull aquest mes la pluja de gairebé tot l'any.

I desembre ja veurem quan es faci el resum mensual, però sense anar més lluny, segur que passa a ser el més sec de la història a Barcelona en 21 segles, per que a Barcelona es tancarà avui el mes amb 0mm de precipitació.

Algú pensa encara que aquest 2011 no ha fet història?

AURORA BOREAL TAMBÉ A NORUEGA

També acaben l'any amb aurores boreals a Tromsø, Noruega. Foto d'aquesta passada matinada:

De mapes




Foto: Hanneke Luijting

AURORA BOREAL A SUÈCIA AQUESTA PASSADA MATINADA

L'any 2011 ha volgut acabar amb precioses Auroras boreals aquesta passada matinada al Parc Nacional de Abisko, Suècia.

Aquí en teniu una fotografia de fa unes hores:

De mapes



Foto: Chad Blakley

POSSIBLE PETIT CANVI PER DILLUNS

Dilluns ens passa un front que podria ser una mica més actiu que els que ens han anat passat els darrers dies.

Aquí teniu el que serà el front vist des d'un perspectiva dels 500Hpa, amb un embossament fred de -26ªC que ens atravessarà. Com podeu veure, aquest embossament fred és molt estret i per tant, el que pugui donar de sí serà de molt curta durada.




Just passat el front, entraran la tramuntana i el mestral amb força tal i com podeu veure en el segúent mapa. I si us hi fixeu, entre tots dos vents, en el tram litoral i prelitoral entre Barcelona i Girona es crea una zona amb una espècia de buit(en color blanc). Això és el rebuf que molt probablement avançada la jornada de dilluns podrà afectar aquestes zones:




Depenent de fins a quin punt ens penetra més o menys la cua de l'embossament fred en alçada tindrem més o menys inestabilitat. Per que no és el mateix que ens passi pel damunt la -26ºC com ara mateix es preveu que al final només en passi la -21ºC. Si al final es compleixen els mapes tal i com ara es mostren i a més ja fa dies que insisteixen, els índex d'inestabilitat seran una mica marcats i fins i tot amb una mica de sort, podríem veure la primera tempesta de l'any 2012 per aquestes zones esmentades. Aquí teniu un mapa d'inestabilitat per dilluns tarda:

PREVISIÓ PER DISSABTE 31 DE DESEMBRE





Per avui dissabte s'espera un matí amb intervals de núvols al centre i meitat nord del País i amb cels més asserenats a la meitat sud potser amb alguna banda de núvols prims poc important. Cels més ennuvolats a la cara nord del Pirineu i zones d'influència on hi podran haver precipitacions.

A la tarda cels força asserenats a bona part del País, amb possibilitats d'algunes bandes de núvols provocats pel vent a l'extrem sud i alguns bancs de núvols al litoral de Girona. Es mantindran els cels entre variables i ennuvolats a la cara nord del Pirineu i encara amb algunes precipitacions ja més dèvils i disperses que les del matí.

La cota de neu al Pirineu rondarà els 1800-2000m.

Els vents seran al matí de ONO a totes les zones marítimes girant amb el pas de les hores a OSO al litoral comprès entre el nord de la Costa Daurada i la Costa Brava.

Les temperatures seran més altes.

viernes, 30 de diciembre de 2011

UN PASSEIG PER COLLSEROLA

Us deixo un recull d'imatges que he pogut fer aquest matí i migdia en l'excursió a peu que he fet des de Mirablau al Fabra entre boscos i camins de Collserola:

Mirant cap a Montjuic i el Prat:

De DESEMBRE 2011


Mirant la ciutat de Barcelona:

De DESEMBRE 2011


Mirant cap a Badalona i Maresme:

De DESEMBRE 2011


Mirant cap al Montseny:

De DESEMBRE 2011


I per últim una fotografia entre arbres amb la ciutat de Barcelona de fons:

De DESEMBRE 2011

BUSCANT EL CANVI

Amb tant aborriment seguim en recerca de l'ansiat canvi!!

Segueix produint-se l'escalfament estratosfèric a l'hemisferi nord per damunt dels 60ºN. Ho podeu constatar amb la línia vermella que segueix pujant:



Aquí teniu una imatge que a més us localitza el punt exacte de l'hemisferi nord on es localitza aquest escalfament estratosfèric. Per la seva localització, molt possiblement s'hagi vist alimentat per ones planetaries provinents de l'Himalaia:



Ja tenim un primer reflexe en la troposfera amb aquesta entrada freda a l'est del continent nord-americà:



Es veu millor en aquesta imatge on es veu aquesta ondulació del JET en forma de "v".



Ara cal esperar a veure si d'aquí a uns 10 dies aproximadament podem tenir també un reflexe cap a l'area Europea. De moment els mapes no indiquen res interessant a llarg termini. Al menys els mapes principals dels models.

Els ensembles sí que veuen molta dispersió més enllà del 7 i 8 de gener, tant pel que fa a temperatures a 500hpa i 850hpa:






Com pel que fa a presió:




De moment haurem d'esperar i observar com el continent Americà reb els primers fruits d'aquest escalfament estratosfèric.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 30 DE DESEMBRE



Per avui divendres s'espera que els cels estiguin força ennuvolats a la cara nord del Pirineu i zones d'influència amb precipitacions en aquella zona. A la resta del País cels dominats pel pas de bandes de núvols alts i mitjos que a estones seran més prims i a estones més abundants, però que seran presents al cel al llarg de tota la jornada.

La cota de neu al Pirineu s'iniciarà al matí en uns 800m per anar pujant progressivament al llarg de la jornada fins un 1400m.

Els vents seran tot el dia de ONO a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes més altes.

jueves, 29 de diciembre de 2011

NEU I GEL 2010-2011

Us mostro amb aquests dos mapes la diferència existent de cobertura de neu(blanc) i gel(groc)el mateix dia 28 de desembre de l'any 2010:



I el 28 de desembre de 2011:



Queda clar en les imatges que la cobertura de neu a Nord-Amèrica i Europa és molt inferior aquest any 2011 que no pas l'anterior 2010 i curiosament pel que fa al continent Asiàtic es mante la mateixa cobertura de neu que l'any anterior.

La cobertura de gel de l'hemisferi nord en canvi, en general, aquest 2011 és més extensa que l'any anterior, a excepció de l'Atlàntic nord on s'ha reduit respecte l'any anterior.

A veure si gener és més generós en quant a neu a latituds més baixes per que desembre ha deixat molt que desitjar.

PREVISIÓ PER DIJOUS 29 DE DESEMBRE





Per avui dijous s'espera que comenci la jornada amb pas de núvols progressant d'oest a est que deixaran els cels variables a bona part del País. Els núvols en la seva majoria seran de tipus alt i mig i a mesura que avanci el matí aniran enretirant-se. A la cara nord del Pirineu tota la jornada estaran els cels entre variables i ennuvolats i amb possibilitats de precipitacions que seran en forma de neu a la seva cara nord baixant fins a una cota de 700m. A mesura que avanci la jornada i que es vagin enretirant aquests núvols, podran aparéixer alguns bancs de núvols baixos entre la Costa Central i el sud de la Costa Brava. A la tarda també podrien formar-se núvols de vent de tipus alt i mig, a sotavent del Pirineu. Algun banc de boira a primera hora del matí en punts de l'interior del País.

Els vents seran tot el dia de NNO a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més altes i les màximes més baixes.

miércoles, 28 de diciembre de 2011

LLARG TERMINI

Fa un parell de dies en una de les entrades d'aquest blog, us comentava que ja veuriem quin seria el mapa que "potser" podríem tenir passat Reis. Alguns ensembles no només del GFS, sinó també del GEM ja mostren algunes coses interessants. L'Europeu ja mostra també possibilitats de bloqueig Atlàntic a moltes hores vista. Tot plegat massa lluny encara, però com a mínim ja es veu pastanaga a la vista, cosa que fins ara feia molt que ni això veiem.

Aquí us mostro un exemple del que mostra un dels ensembles del GFS. Repeteixo que hi ha altres ensembles del mateix GFS que mostren coses semblants i també uns quants ensembles del GEM van en la mateixa direcció. Les esperances van en augment a l'hora que l'estratosfera segueix escalfant-se. Anem per bon camí:





Per cert, us heu fixat el mapa de 500Hpa quina semblança amb el mapa que us vaig penjar tres entrades anteriors a aquesta, del dia 31 de gener del 1986?

PREVISIÓ PER DIMECRES 28 DE DESEMBRE




Per avui dimecres s'espera un dia amb cels força asserenats arreu del País durant tota la jornada, només destacant el pas d'algunes bandes de núvols prims poc importants. Avançada la tarda i vespre poden arribar alguns núvols pel Pirineu més occidental i també per l'extrem sud. Presència de boires en algunes fondalades del centre i interior del País que haurien de ser més extenses que les darreres matinades però que no haurien de ser massa persistents i al llarg del matí anar disipant-se.

Els vents seran al matí de NNO a totes les zones marítimes. A la tarda bufarà el NNO a l'extrem nord del litoral, el NO a l'extrem sud i el ESE a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes en general pujaran lleugerament, excepte en zones de muntanya on baixaran respecte les registrades ahir.

martes, 27 de diciembre de 2011

PREVISIÓ PER DIMARTS 27 DE DESEMBRE




Per avui dimarts s'espera un dia amb cels força asserenats arreu del País excepte en punts del litoral i prelitoral on al llarg de tota la jornada els cels podran ser variables amb presència d'alguns núvols sempre més presents cap al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, però que també ho podran fer al de Tarragona. Presència de boires en algunes fondalades que no haurien de ser massa persistents i al llarg del matí anar disipant-se.

Els vents seran al matí de NNE girant amb el pas de les hores a ENE a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran molt similars a les registrades ahir dilluns i les màximes seran similars o una mica més altes.

lunes, 26 de diciembre de 2011

L'HIVERN NO ESTÀ PERDUT

És ben cert que aquest hivern meteorològic que vam iniciar l'1 de desembre, de moment, s'està comportant molt anticiclònic i sense moviment i ni molt menys entrades fredes remarcables ni possibilitats de neu com ens agradaria.

Son molts els que es lamenten i ja perden la paciència i no és gens extrany llegir a molts llocs allò de: "aquest hivern ja està perdut". Quants hiverns no hem sentit la mateixa cantinella dels pessimistes i al final hem acabat sucant!!!

Si em permeteu us posaré alguns exemples de nevades copioses a Barcelona. Els més sonats!!. Grans nevades precedides de situacions idèntiques o molt similars a l'actual:

Gran nevada de Nadal del 1962:

Aquesta era la situació 10 dies abans d'aquell Nadal gloriós. L'Açorià abraçant-nos en forma de falca i amb lleugera entrada freda com la que es preveu per d'aquí a uns dies just abans de finalitzar aquest any:



Només 10 dies després, la gran nevada del 1962:



Gran nevada del 5-6 de gener del 1985

Això és el que passava 10 dies abans d'aquella nit de Reis gloriosa. Acorià agafant-nos en forma de falca amb amb lleugera entrada freda com la que es preveu per d'aquí a uns dies just abans de finalitzar aquest any:



I només 10 dies més tard aquells Reis gloriosos:



Potent nevada del 31 de gener del 1986

Només 7 dies abans d'aquella espectacular nevada teniem l'Açorià abarçant-nos en forma de falca i amb lleugera entrada freda com la que es preveu per d'aquí a uns dies just abans de finalitzar aquest any:



Nomes 7 dies després potent nevada:



Nevades 14-15 desembre de 2001

Aquesta situació segurament ja la recordareu molts més de vosaltres per que és m´s recent. Només 9 dies abans d'aquella nevada, Açorià gairebé sobre nosaltres com molts d'aquests dies de desembre hem tigut i seguim tenint:



Només 9 dies després tots sabeu el que va passar:



Situació prevista per aquest 29 de desembre de 2011

Aquesta és la situació que es preveu segons els mapes per d'aquí tres dies. Açorià en forma de falca abraçant-nos amb lleugera entrada freda similar a la que es veia en anteriors mapes que us he mostrat:



Només faltaria per acabar aquesta entrada, saber quin mapa serà el que tindrem només uns 9 o 10 dies després d'aquest 29 de desembre, més enllà de Reis. Ja veurem!!

I amb això no vull dir que hagi de passar res eh!! El que vull dir és que no s'ha de ser pessimista. L'història ens demostra que les grans situacions de nevades han requerit d'un potent anticicló de 1030-1035Hpa o superior al voltant d'Açores. Després, la resta és questió de paciència.

Continuarà.........

IMATGE NOCTURNA PENÍNSULA IBÈRICA

Aquesta imatge va ser presa el dia 4 de desembre des de l'estació espacial internacional:

De mapes


En ella es pot veure en primer terme Portugal i també la resta d'Espanya il.luminada de nit i amb àrees cobertes per nuvolositat. Tela la quantitat de contaminació lumínica que arribem a emetre!!

MATÍ DE SANT ESTEVE RADIANT A BARCELONA

El matí de Sant Esteve, ha estat radiant a Barcelona. Temperatura fresca, molt bona visibilitat i molt de sol. Tots els ingredients per fer un volt per la platja de la Mar Bella i fer gana per l'hora de dinar:

De DESEMBRE 2011


De DESEMBRE 2011


I la mar de fons ha fet les delícies dels surfers que estaven per la zona:

De DESEMBRE 2011

POCA VIDA LI QUEDA A LA BOIRA

Quan son les 10.30h del matí del dia de Sant Esteve, només queden algunes boires a les zones més fondes d'Osona. És el cas de les Masies de Voltregà on la boira encara ara és espessa:

De mapes


O el cas de Roda De Ter, on com podeu veure el sol ja comença a desfer la boira:

De mapes


Poca més estona els queda a aquestes boires, que en breu es desferan i deixaran pas al sol.

Les boires no han estat tan extenses com s'esperava i tampoc seran persistents degut que a capes mitges ha estat escombrat el matalàs càlid dels darrers dies i això permet que el fred de les zones fondes pugui escapar ràpidament així que surt el sol i comença a escalfar el terra, fent que les humitats en superfície no siguin extremadament elevades.

PREVISIÓ PER SANT ESTEVE




Per avui dilluns dia de Sant Esteve s'espera un dia amb cels força asserenats arreu del País amb el pas de bandes de núvols prims poc importants durant la jornada que segurament seran una mica més visibles de cara a la tarda. A banda d'això, també poden aparéixer alguns bancs de núvols baixos a l'extrem nord del litoral. Presència de boires en algunes fondalades del centre i interior del País que no haurien de ser massa persistents i al llarg del matí anar disipant-se.

Els vents seran tot el dia de NNE a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran més baixes.

domingo, 25 de diciembre de 2011

NADAL AMB BOIRA GEBRADORA A AGRAMUNT

Aquest matí de Nadal ens hem llevat a Agramunt amb boira gebradora degut ales temperatures negatives que regnaven a la zona:

De DESEMBRE 2011


De DESEMBRE 2011


La boira però, no ha estat persistent i poc abans de mig matí ha aixecat permetent veure tot cobert d'una fina capa de gebre.

De DESEMBRE 2011


Possiblement demà dia de Sant Esteve, aquest tipus de boires podran ser ja més extenses i en alguns casos persistents.

sábado, 24 de diciembre de 2011

PREVISIÓ PER DISSABTE 24 DE DESEMBRE





Per avui dissabte s'espera un matí amb cels entre variables i ennuvolats a la cara nord del Pirineu que fins i tot poden deixar anar algun ruixat de neu per damunt dels 1200m, cels variables a punts del litoral de Barcelona i Girona amb alguna estona de cel més tapat a primera hora del matí però amb tendència a disminuir els núvols a mesura que avancin les hores. A la resta del País cels força asserenats. Presència de boires força extenses a primera hora del matí que avui a diferència d'ahir, avançat el matí s'aniran disipant amb bastanta més facilitat.

A la tarda cels molts més asserenats en conjunt, només destacant alguns núvols retinguts a la cara nord del Pirineu ja sense precipitació, alguns núvols encara al litoral de Barcelona i Girona. Tot i que la majoria de boires s'hauran disipat i que no s'espera que avui persisteixin, no és descartable que de forma molt local, alguna boira pogués persistir una mica més en algun punt molt localitzat de les comarques interiors. En tot cas, seria molt local.

Els vents seran tot el dia de ONO al litoral de Barcelona i Tarragona i de NNO al de Girona.

Les temperatures mínimes seran més baixes.