DARRERA HORA

jueves, 15 de diciembre de 2011

DEMÀ DIVENDRES VENTADES FORTES



Demà divendres ens espera una jornada amb molt de vent. Les ventades podran ser molt fortes a tot el País. Cal destacar però, la possibilitat que el vent arribi amb cops violents a alguns punts del litoral i prelitoral Català.

El vent entra per l'oest de la Península i en el seu camí fins a casa nostra ha de sortejar molts obstacles(muntanyes). A cada obstacle que troba el vent, aquest pateix una desacceleració i un cop supera l'obstacle pateix una nova acceleració i així progressivament fins arribar a casa nostra. Aquestes acceleracions/desacceleracions crean com unes onades de vent o efecte acordeònic que tal i com passa amb les onades d'aigua de mar, quan xoquen contra terra piquen fort. I com més llarg recorregut sobre terra més marcat és el fenòmen al igual que passa sobre el mar que quan més de lluny s'origina el corrent més alta és la mar de fons. De fet, he intentat representar sobre aquest model previst per demà el canal de vent més marcat(isòbares més juntes, l'autopista que seguirà:



Veient el model anterior, imagineu la cursa dobstacles que recorrerà el vent des de que entra per Portugal-Galicia, fins que no arriba a casa nostra...


Aquest és l'efecte que demà podríem patir al litoral i prelitoral. El vent podria destacar no només per la seva velocitat que serà molt elevada, sinó també per cops violents capaços de fer alguna destrossa allà on piqui de valent. N'haurem d'estar atents!!.