DARRERA HORA

lunes, 12 de septiembre de 2011

TEMPS PER A AQUESTA SETMANA QUE INICIEM

Comencem avui nova setmana i la comencem amb temps anticiclònic ja que com podeu veure en el següent mapa, ens abraça de ple una falca aniciclònica:



Pel que fa a temperatures, iniciem la setmana amb temperatures força elevades i amb vistes a que amb el pas dels dies, encara hagin de pujar més. En aquest mapa previst per avui a 1500m d'alçada, podem veure com la isoterma de 15ºC abarça de ple tota Catalunya:



I en quant a temperatures, així estarem fins el divendres, moment en que aquestes tocaran sostre. Mireu com per aquell dia a 1500m d'alçada, la isoterma de 15ºC gairebé arriba fin el sud d'Alemanya i nosaltres ens quedem a tocar de la de 20ºC pel sud de Catalunya. Ara bé, sembla que aquest podria ser el darrer sospir d'aquest estiu, ja que a partir de dissabte s'albiren canvis importants.




A partir de dissabte, l'aproximació d'una bossa freda a gran alçada amb btemperatures al seu interior de -20ºC, provocarà ja un inici de descens de temperatures a muntanya que de cara a diumenge s'anirà extenent a la resta del País per consolidar-se del tot a prtir de dilluns.

En el mapa següent previst per diumenge nit, podeu veure la bossa freda en alçada que us comento, entre el sudest Francès i el nordoest Italià. En la seva aproximació, els vents seran ja de component nord i per tant, les temperatures iniciaran el descens important que us he comentat.




De fet, en aquest mapa de temperatures previstes a 1500m d'alçada per dilluns de la següent setmana, podeu veure com la isoterma de 5ºC es passeja pel Pirineu. És a dir, en aquella alçada a muntanya, les temperatures entre divendres i dilluns haurien de patir una baixada de 10ºC. I això ho agrairem segur!!




De moment tot i que queden molts dies, tots els indicadors donen per gairebé segur que aquesta bossa freda en alçada es despenjarà i s'aproximarà a nosaltres. També donen per gairebé segur que les temperatures iniciaran un descens marcat a partir del cap de setmana, però el que no està tan clar és el recorregut de la bossa freda i per tant, quina seria l'incidència en el temps en el nostre País. De moment força indicadors ens mostren la possibilitat de que aquesta bossa passi a l'est de la nostra posició i que per tant provocaria un augment marcat de l'inestabilitat però sense grans pluges generals ni grans temporals, però ho haurem d'anar seguint per que queden un munt de dies i en aquest època l'atmosfera es mostra molt dinàmica i els mapes canvien sovint la seva configuració i no és el mateix que la bossa freda pasi a l'est de nosaltres que el fet que ens passés pel damunt amb l'enrenou que això comportaria a casa nostra.

Bona setmana a tothom!!