DARRERA HORA

martes, 6 de septiembre de 2011

PER QUÈ??????

El títol d'aquesta entrada sembla més aviat la pregunta d'un conegut entrenador que no sap el per què ha perdut el partit de futbol que més desitjava guanyar i que al final ha perdut de manera incontestable.

Similar és el que molts vam sentir aquest dissabte passat quan les pluges intenses i potents anunciades no només no van ser tan fortes com s'anunciava, si nó que en molts casos ni tan sols es van presentar. Però "PER QUÈ"? Per què va passar això. O millor dit, per què no va passar?

El METEOCAT ja va treure un comunicat explicatiu tècnic del per què de tot plegat del qual us n'enganxo aquí un fragment. Llegiu:

"Tot i que la depressió en altura ha passat molt a prop de Catalunya tal i com s'esperava, la seva activitat ha estat molt reduïda fins que no ha entrat a la Mediterrània i ha fet créixer potents tempestes a l'est de les Illes Balears.

La temperatura, poc baixa a 5500 metres i bastant baixa a 1500, ha donat lloc a un gradient tèrmic poc marcat que no ha afavorit el creixement de tempestes a Catalunya. La presència d'una lleugera inversió tèrmica cap els 1000 metres també ha col•laborat a estabilitzar l'atmosfera i a inhibir les nuvolades al litoral, que han acabat creixent a l'interior."


Això que expliquen els de METEOCAT, ho he estat repasant en les dades del radiosondatge de Barcelona del mateix dissabte dia 3 i del dia anterior, divendres dia 2.

Mireu com el dia 2 de setembre, el dia abans de l'esperat episodi, a migdia teniem a uns 1500m 17,8ºC i a uns 5800m teniem -11,7ºC. Això donava un gradient tèrmic vertical entre ambdues alçades de 29,5ºC.





Ara mireu el dia 3 a migdia que és quan en teoria havíem de sortir de Catalunya en barca. A uns 1500m, havia entrat força aire fred i la temperatura era de 14,4ºC. A uns 5800m que s'esperava que també baixés força la temperatura, aquesta havia pujat respecte el dia anterior i la teníem en -10,5ºC. En definitiva, el gradient tèrmic vertical que el dia anterior deiem que era de 29,5ºC ara s'havia reduït i era de tan sols 24,9ºC. Molt insuficient per generar inestabilitat i per afavorir la convecció. ´

Mireu també que mancats d'humitat estàvem dissabte en tota la columna vertical que he marcat en vermell.




I el fet que entrés força aire fred en capes entre els 1500m i el 3000m, és el que va provocar que el gradient tèrmic en zones interiors en que la superfície va patir un escalfament més efectiu que no pas a la costa, el gradient tèrmic vertical fos més marcat i es generessin ruixats i alguna tempesta no massa importants degut que a capes altes en aquestes zones també estava pujant la temperatura.

En fí, paciència i a esperar a la pròxima oportunitat. El que és important és trobar sempre l'explicació del per què no passen les coses i així se n'apren de les relliscades.