Vaig a intentar de la manera més breu possible, intentar explicar amb quatre mapes, que pot passar aquest desembre, meteorològicament parlant:
El primer mapa, és el previst per demà dimarts a uns 5500m d'alçada. Veiem un anticicló a l'Atlàntic, cap al sudest de Groenlàndia. Una depresió a l'oest Peninsular que és la ques està enviant aquests vents de sud-sudoest que han fet pujar les temperatures de manera sobtada les darreres hores. I també veiem una àmplia zona de baixes presions acompanyada de fort fred en alçada(colors blaus i liles) al nord del continent Europeu.
Si us fixeu, la depresió de l'oest Peninsular fa com de reclam a la que hi ha al nord d'Europa i de fet, la tendència és que tota la massa freda del nord del continent agafi camí cap a nosaltres.
Però fixeu-vos que passa dijous. Una massa càlida en alçada emergeix del nordest d'àfrica i fa també de reclam a l'anticicló de l'Atlàntic. Aquest anticicló de l'Atlàntic agafa tendència a voler juntar-se amb el del nordest d'Àfrica i crea una barrera sobre la Península Ibèrica que obliga la massa freda que baixava del nord Europeu a desviar el seu camí cap a Itàlia i Grècia, on els pròxims dies seran notícies els freds rigorosos i les nevades a cotes baixes.
Aquesta barrera anticiclònica ja es veu plenament configurada en aquest següent mapa previst per dissabte i si us fixeu, aquí a Catalunya, tindrem anticicló però amb lleuger fluxe de vents de nord:
I aquest lleuger fluxe de vents de nord és el que permetrà que les temperatures a partir de divendres i dissabte siguin més baixes tot i que el temps serà estable i amb absència de núvols destacables. De fet en aquest mapa següent podeu veure com ens abraça una mica la massa freda a 1500m d'alçada.
I que pot passar més enllà? Bé, poden passar moltes coses, però tirant d'experiència, tirant de models estacionals, de vivències passades i recordant el que sol passar en aquest època de l'any quan els centres d'acció es disposen de la manera que ho estan fent, jo em declino clarament per una circulació retrograda similar a la que indica el següent mapa:
Per tant, jo aposto per un posicionament de l'anticicló allargassat horitzontalment entre l'Atlàntic i el centre i nord Europeu que obligaria a les masses fredes que estaran al sudest Europeu a fer camí cap a nosaltres i amb fluxes de vents que podrien tenir cert recorregut marítim amb la conseqüent aportació d'humitat. Vaja, segona quinzena molt freda i amb moltes possibilitats de precipitacions a la banda oriental de la Península Ibèrica: