DARRERA HORA

sábado, 11 de diciembre de 2010

MORNING GLORY CLOUDS

El Morning Glory Clouds és un fenòmen que es dóna al nord d'Australia, concretament al Golf de Carpentària i especialment en els mesos de setembre i octubre. En aquesta primera foto podeu veure a la part inferior esquerra, la localització exacta del fenòmen en el mapa.



De fet, no es tracta de res més que d'un gran núvol en forma de corró que es forma sobre la península que es perllonga a l'est del golf de Carpentaria. Això és degut a que aquest península és suficientment ample com per poder generar vents de mar cap a terra a ambdós bandes d'ella mateixa i això fa que per una banda de la península els vents arribin de l'oest i per l'altra banda de l'est. Quan es troben els dos vents oposats, l'aire es veu obligat a ascendir i en determinades condicions atmosfèriques, especialement en marcades inversions tèrmiques de primeres hores del matí(d'aquí el nom de glòria matutina), es formen aquests grans núvols.

De vegades el seu aspecte pot ser molt amenaçador com podeu veure en aquesta imatge.



Aquest núvol pot tenir fins a 1000Km de llarg i fins a 2Km d'alt. El seu desplaçament el pot fer a una velocitat de fins a 60Km/h.






Als voltants del núvol es crean fortes turbulències i ratxes de vent, cosa que és aprofitada per alguns pilots d'avionetes i ales delta per passar una estona divertida com si de fer surf sobre el núvol es tractés. De fet, en aquesta foto podeu observar un ala delta fent surf sobre el núvol.



Imatges extretes de Google Images