DARRERA HORA

miércoles, 1 de diciembre de 2010

POSSIBILITATS DE REBUF I

Entre la pròxima tarda i demà migdia, tenim condicions propícies al creixement de nuvolades que poden deixar precipitacions en alguns punts del País. En els pròxims tres mapes del model MASS, veure-ho que hi ha en cadascun d'ells, d'una banda un parell de taques liles als dos extrems del Páis, que coincideixen amb les dues zones on els vents de tramuntana i mestral hi bufaran amb força.

Entre aquestes dues taques liles, veure-ho que es foma com una linea de color blanquinós. Això és el que s'anomena una zona de convergència. Una zona on convergeixen(xoquen) els vents i just en aquest punt on es troben els vents, es veuen obligats a iniciar un ascens cap amunt(corrents ascendents). Si en aquest ascens, hi ha bones dosis d'humitat en el seu camí i a més es troben aire fred en alçada, és quan parlem de possibilitat de que els núvols es disparin verticalment i que puguin produir-se precipitacions.

En els tres pròxims mapes podeu veure l'evolució `prevista de la linea de convergència a les 18h d'avui dimecres, a les 0h i a les 6h de dijous:





Donç bé, el següent pas, serà veure si en el seu camí de la superfície fins més enll`dels 5000m d'alçada, aquests corrents ascendents es trobaran bones dosis d'humitat i això justament és el que reflecteixen els tres mapes següents:






I en els pròxims tres mapes hi tenim el resultat esperat per aquest model en quant a precipitacions a les 18h d'avui dimecres, a les 0h de dijous i les 6h de dijous.





En el cas de produir-se aquestes precipitacions, les cotes de neu teòriques serien d'un 600-700m aquesta tarda i d'uns 200-300m la matinada de demà. Ara bé, degut a que segurament es podria produir convecció marcada, aquestes cotes teòriques, podrien ser rebassades a la baixa en el punts on es centrin els ruixats més intensos degut a desplomaments locals. Per tant, no es pot descartar que la cota de neu, localment pogués arribar a linea de mar.