DARRERA HORA

miércoles, 9 de marzo de 2011

TEMPORAL PER DISSABTE

Interessantíssima situació la que ens plantegen tots els mapes per aquest dissabte vinent. Regada general, persistent, abundosa i amb nevada generosa al Pirineu més oriental per damunt d'uns 1500-1600m aproximadament. I a tot això, cal sumar-hi un temporal de mar espectacular que pot fer les delícies dels amants de la càmera fotogràfica.

Entrem en detalls amb el següent mapa!!!Aquesta és la situació prevista per dissabte. A 5500m com podem veure en el mapa, les temperatures no seran excessivament baixes en tot cas rondant els -20ºC. Mireu d'on arrenquen les isòbares que ens arribaran a nosaltres i el llarg recorregut marítim que faran, tot plegat impulsat per aquesta baixa que estarà al País Valencià i que entra ella i l'anticicló de l'est d'Europa generaran aquest passadís de vent de xaloc. D'una banda, veient d'on provenen aquestes isòbares no és molt difícil pensar que les temperatures no seran massa baixes i per un altra, cal esperar gran aportació d'humitat i també gran temporal marítim.

De fet, el temporal de mar pot ser notícia ja que ja s'endevina mirant les isòbares que les onades ja neixeran a pocs quilòmetres del nord d'Àfrica, recorreran molts quilòmetres de mar, passaran per les Balears i acabaran arribant a nosaltres havent agafat molta força pel camí. Aquest tipus de temporals de mar son els que normalment acaven sent molt més forts del que es preveu en un principi.(Recordeu el temporal de llevant de Sant Esteve de 2008 que va ser terrible)




En quant aprecipitacions cal dir que ens trobem davant d'un temporal de xaloc. No es tracta de llevant i per tant l'afectació serà diferent a la que normalment tenim en llevantades. En aquest cas les pluges seran molt més generals que en una llevantada i seran especialment abundoses a tota la Costa Central i de fet en tot el tram des del nord de la Costa Daurada i sud de la Costa Brava. També poden ser especialment abundoses en aquests casos a la Badia de Roses per la seva orientació favorable al xaloc. I en general la regada pot ser abundosa a molts punts del País, arribant fins i tot a llocs on normalment li costa més d'arribar en els casos de llevantada com seria el quadrant nordoest i en general la meitat oest del País. Per tant, regada general a bona part del País. Aquí teniu el mapa previst de precipitacions:



I en quant a la tipologia de les precipitacions, els índex d'inestabilitat es preveuen força apagats com podeu veure en aquest mapa. La màxima inestabilitat es trobarà cap al sudoest de la Península i això és degut al que comentava abans que en alçada rondarem temperatures de -20ºC que seran molt justetes per poder facilitar la convectivitat. Per tant pluges persistents de força hores i abundoses, fins i tot caient amb intensitat, però en principi sense tempestes, tot i que aquest aspecte caldrà acabar-lo de concretar poquetes hores abans de l'episodi.



I en quant a la cota de neu, ja he comentat abans que les temperatures no seran fredes però mire-m'ho amb més detall. En aquest mapa es preveu habitualment la temperatura a uns 1500m, però en aquest cas cal destacar un detall important i és que com el geopotencial serà baix, l'alçada a que es trobarà la temperatura que indica el mapa serà uns 200m més baixa que l'habitual. Això ho podeu veure amb la línea negre que en el primer mapa passa pel bell mig de l'Aragó i que en el segon map ens acava abraçant de ple a nosaltres i que porta aquest número de 138. Aquest número cal afegir-li un 0 i tindrem l'alçada a la que trobarem les temperatures representades en el mapa, en aquest cas 1380m o inferior com més a l'oest del País. En el primer mapa previst pel matí de dissabte les temperatures a aquella alçada son baixes entre 1ºC i 3ºC a bona part del País:



I en aquest segon previst per la tarda, les temperatures ja van pujant alhora que disminueix el geopotencial que he comentat abans. Per tant, cota de neu d'uns 1200m o inferior en iniciar-se l'episodi i pujant progressivament fins uns 1500-1600m a mesura que avanci la tarda de dissabte al Pirineu més Oriental i superior a uns 1700-1800m a la resta del País. Malgrat tot, el tema cota de neu caldrà també afinar-lo a poques hores de l'inici de l'episodi.