DARRERA HORA

sábado, 26 de marzo de 2011

ARRIBEN CANVIS

Demà diumenge ens arriben canvis. Aquí tenim el mapa isobàric previst per demà diumenge a migdia. Una línia frontal ens passarà pel damunt ondulant-se cap al nord del País:



Aquesta ondulació comentada, és el reflex de la formació d'una petita baixa al damunt nostre i que segons els mapes d'avui(vegeu mapa de sota) es formaria cap al nord del País. Aquest aspecte, el fet de que es formi la baixa més al nord(com ara indiquen els mapes)o que es formi un xic més al sud, vindrà a ser rellevant en la previsió del que pugui acabar passant.



De moment però, els mapes ens posen la baixa al nord de País i sembla que acabarà sent el més probable i per tant, analitzaré el que pot passar si finalment acava sent aixi que repeteixo, és el més probable.

En aquest mapa previst per la matinada de diumenge podem veure com la bossa freda a 5500m ja ens comença a penetrar per l'oest.





I en aquest mapa també previst per la matinada de diumenge, podem veure on es trobarà la bossa més important d'humitat a uns 3000m que seria a ponent, centre del País i àrea litoral i prelitoral central. Això fa pensar que al llarg de la matinada i matí els ruixats podran sovintejar en aquestes zones fins i tot amb alguna tronada local tot i que no es de descartar que també en puguin aparéixer en d'altres zones. No son d'esperar grans quantitats de pluja recollida però sí que alguns ruixats puguin caure amb forta intensitat de forma local i recollir uns quants litres en molt poqueta estona.






Aquesta seria ja la posició de la bossa freda de cara a la tarda ja més centrada sobre el nostre Pais. Aquest seria per tant el moment de més inestabilitat potencial.



I aquesta seria la distribució d'humitats a 3000m que tindriem en aquell moment de la tarda i que sembla que sobretot beneficiaria al terç nord del País. Això fa pensar que les tempestes i ruixats podrien sovintejar al Pirineu, Prepirineu i nordest del País. Com que la inestabilitat seria molt marcada aquestes tempestes de tarda podrien ser més espectaculars que les del matí. Per entendre'ns, serien tempestes més enèrgiques, malgrat tampoc son d'esperar grans acumulacions d'aigua. El que sí podria ser molt més marcat seria l'aparell elèctric i les possibles calamarsades locals. Fora de les zones comentades no es pot descartar algun ruixat però seria molt menys destacable.



Cal seguir però la situació per que com he comentat al principi, la posició final de la petita baixa i de la bosseta freda en alçada seran determinants per que hi pugui haver canvis substancials en aquesta previsió.

De moment, avui dissabte tarda ja tindrem els primers símptomes de canvi amb alguns ruixats de tarda(poc importants) que segurament tindran dos focus principals de formació típics en aquest tipus de situació. D'una banda l'àrea dels Ports cap al sud del País i d'una altra el triangle Ripollès-Berguedà-Osona, tal i com he intentat reflectir en aquest mapa de sota.