DARRERA HORA

viernes, 29 de enero de 2010

VALLTER 2000 DIUMENGE 24 DE GENER

Aquí us mostro unes imatges del passat diumenge a Vallter 2000. Les imatges han estat fetes pel meu conyat JGB. Val a dir que allà dalt, hi ha molt poqueta neu si comparem amb les mateixes dates de l'any passat. L'any passat, dues llevantedes, la de Sant Esteve i la de Reis, van deixar gruixos considerables. Aquest any, les poques nevadetes que hi ha hagut han estat molt i molt modestes. Les fotos estan fetes a uns 1800m, abans d'arribar a dalt a pistes.












RADIOSONDATGE BARCELONA 29 GENER 0H


Aquí teniu les dades del radiosondatge sobre la vertical de Barcelona de la passada mitjanit. A destacar els més de 3ºC positius que teníem a 850Hpa, motiu pel qual, tot i que ahir vespre baixéssin amb decisió les temperatures en superfície, avui les mínimes no hagin baixat tant com ahir.

PREVISIÓ PER DIVENDRES 29 DE GENER




Per avui divendres cal esperar un dia amb cels molt ennuvolats al Pirineu i nuvols força variables de tipus alts i mitjos a la resta del País, segurament més abundants aquests núvols al migdia i primera hora de la tarda i més escassos la resta del dia. Al Pirineu es produiran precipitacions, especialment a la seva cara nord que seran dèvils al matí i moderades a la tarda.

La cota de neu al Pirineu rondaria els 700-800m i a la resta del País es situaria en uns 1000m.

Els vents a primeres hores encara seran de Tramuntana al nordest i amestralats a la resta de zones. A partir de migdia, seran amestralats a l'extrem sud i de component sudoest a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir o llugerament més altes.

jueves, 28 de enero de 2010

EL CEL D'AHIR DIMECRES A BARCELONA

Aquest era l'aspecte del cel, ahir dimecres, poc abans de les 9h del matí. Espectacular color cendre típic prèvia precipitació de neu. Al final, 5 minuts més tard va caure una lleugera precipitació de neu granulada en aquesta zon de Glòries.

Visualment semblava que caigués pluja, però sobre la roba i sobre els cotxes anaven dipositant-se petits granuls de gel.









RADIOSONDATGE BARCELONA 28 GENER 0H


Aquí teniu les dades del radiosondatge de la passada mitjanit sobre la vertical de Barcelona on es pot observar que les temperatures ja han pujat a nivells mitjos i alts respecte les de l'anterior jornada i les humitats son força baixes a tots els nivells, d'aquí l'absència gairebé total de núvols al cel.

PREVISIÓ PER DIJOUS 28 DE GENER




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels despejats amb el pas d'algun núvol alt poc important a gran part del País. Son possibles alguns núvols baixos en punts del litoral de Girona, nord de Barcelona i interior de Tarragona, que haurien d'anar disminuint amb el pas de les hores. Al Pirineu i especialment en la seva cara nord, aniran augmentant els núvols a mesura que passin les hores.

A la tarda es mantindran els cels despejats arreu del País. Al Pirineu més occidental i Principat d'Andorra cels ja molt carregats de núvols i avançada la tarda poden començar a caure les primeres nevades, especialment en la seva cara nord.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, variables amb predomini de component sudest entre La Selva i Costa Brava i amestralats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran similars o més baixes que les registrades ahir i les màximes similars o lleugerament més altes.

miércoles, 27 de enero de 2010

RADIOSONDATGE BARCELONA 27 GENER 0H



Aquí teniu les dades del radiosondatge sobre la vertical de Barcelona de la passada mitjanit. Com podeu veure, ja ens havia entrat la -1,9ºC a 850Hpa i la -27,3ºC a 500Hpa. Les temperatures van donç, clarament ala baixa.

PREVISIÓ PER DIMECRES 27 GENER




Per avui dimecres cal esperar un matí amb força núvols a la meitat sud i al nordest del País i Pirineu. Son possibles algunes precipitacions dèbils i molt disperses en alguns punts del litoral de la meitat sud i en punts del nordest i Pirineu més oriental. Tot plegat molt poca cosa. Cota de neu a uns 300-400m.

A la tarda, predomini de cels força despejats arreu del País amb presència d'alguns núvols en punts del Pirineu més occidental.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, amestralats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran més baixes que les registrades ahir.

martes, 26 de enero de 2010

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA

Aquest era l'aspecte del cel de Barcelona aquest matí, amb temperatures i humitats ja més baixes que les de dies passats i amb uns cels que després de dies molt carregats de núvols, ja començaven a obrir-se i que de ben segur acabaran deixant una jornada de dimarts ben assoleiada a la ciutat.












PREVISIÓ PER DIMARTS 26 DE GENER




Per avui dimarts cal esperar un matí encara a primera hora amb força núvols a l'extrem nordest, en punts del Pirineu i a l'extrem sud del País, amb clara tendència a anar despejant al llarg del matí-migdia. A l'extrem nordest, probabilitat especialment a primeríssima hora del matí d'alguns ruixats sobre el mar que difícilment arribin a afectar algun punt del litoral Gironí, tot i que no es pot descartar. A la resta del País, cels ja força més despejats encara amb alguna resta de núvols poc importants. Presència d'algunes boires o boirines en zones fondes del Pirineu, centre i interior del País.

A la tarda, predomini de cels força despejats arreu del País amb presència d'alguns núvols alts, aïllats i de poca importància. Augment dels núvols al llarg de la tarda al Pirineu, sobretot al seu vessant més occidental, que no es descarta que cap al vespre puguin donar alguna lleu precipitació en aquella zona.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, amestralats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes seran similars o lleugerament superiors que les registrades ahir degut a la major presència de sol.

lunes, 25 de enero de 2010

PREVISIÓ PER DILLUNS 25 DE GENER




Per avui dilluns cal esperar un dia molt ennuvolat arreu del País amb possibilitat de plugims intermitents i molt febles en qualsevol moment del dia i en qualsevol punt del País, més probables a la meitat sud. La cota de neu estarà en general entre els 1000-1200m a excepció del Pirineu on podrà estar per sota del 800m.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, amestralats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran lleugerament més baixes que les registrades ahir.

viernes, 22 de enero de 2010

PREVISIÓ PER DIVENDRES 23 DE GENER




Per avui divendres cal esperar un matí amb cels força despejats amb presència d'alguns núvols alts a l'extrem sud del País. Presència de boires i boirines en zones fondes de l'interior, valls Pirinenques i Catalunya Central, que cap a mig matí, podrien quedar en forma de boira alta o núvols baixos en aquestes zones. Començaran a augmentar els núvols baixos en alguns punts del litoral sud.

A la tarda, els núvols baixos aniran fent-se cada vegada més extensos i avançada la tarda i cap al vespre, ja podrien afectar a tot el litoral, prelitoral i Pirineu. Cap a ponent els cels romandran més despejats.

Els vents seran al matí agregalats al nord del litoral i allevantats a la resta de zones. A la tarda seran entre llevant i sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran més baixes que les registrades ahir, especialment les mínimes.

jueves, 21 de enero de 2010

RADIOSONDATGE BARCELONA 21 GENER 0H


Aquí teniu les dades del radiosondatge sobre la vertical de Barcelona de la passada mitjanit. Continuem amb temperatures suaus a tots els nivells tot i que sense exageracions.

PREVISIÓ PER DIJOUS 21 DE GENER




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels força despejats, encara amb força núvols al Pirineu sobretot més occidental, que a primeríssima hora encara podrien deixar anar algun floc de neu a la vessant nord de les muntanyes. Podran aparèixer per l'extrem sud alguns núvols prims. Presència de boires i boirines en zones fondes de l'interior, valls Pirinenques i Catalunya Central, que cap a mig matí, podrien quedar en forma de boira alta o núvols baixos en aquestes zones.

A la tarda, els núvols alts aniran progressant per gran part del País i a darrera hora es podrien fer una mica més espessos. Al Pirineu més oriental i comarques pròximes els núvols podrien ser més compactes, però sense més consequències.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nordest i amestralats a la resta de zones marítimes, a excepció de punts de La Selva i Costa Brava on poden ser més variables i tenir component més marítim. A la tarda, s'anirà imposant el component sud-sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes similars o una mica més baixes que les registrades ahir.

miércoles, 20 de enero de 2010

PREVISIÓ PER DIMECRES 20 DE GENER




Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels que s'aniran despejant pel sud, encara amb presència d'alguns núvols alts. A la meitat nord els núvols seran encara bastant abundants i es produiran precipitacions al Pirineu. Presència d'algunes boires o boirines en zones fondes del Pirineu i Osona.

A la tarda, a la meitat sud cels bastant despejats amb presència d'algun núvol alt a l'extrem sud. A la meitat nord els núvols es faran més compactes i hi haurà precipitacions que es podran presentar en qualsevol de les comarques d'aquesta meitat nord.

La cota de neu que al matí rondarà els 1500-1600m, haurà d'anar baixant a la tarda progressivament fins a uns 1000m. aprox.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nordest i amestralats a la resta de zones marítimes, a excepció de punts de La Selva i Costa Brava on poden ser més variables i tenir component més marítim. A la tarda, seguirà bufant el mestral a l'extrem sud i la tramuntana a l'extrem nordest, essent els vents a la resta de zones molt variables, amb predomini d'est i sudest.

Les temperatures mínimes seran molt similars a les registrades ahir i les màximes en general pujaran i ho faran més clarament al litoral i prelitoral .

martes, 19 de enero de 2010

ANÀLISI MODELS PRÒXIMS DIES

Interessant la situació meteorològica que s'està configurant pels pròxims dies. Fa força dies que un gran anticicló està situat entre l'Europa més oriental i Rússia i està allargassat de manera que a nosaltres pel seu vessant sud, ens aporta un fluxe de vents molt humits que son els que estan fent que tinguem, dia sí dia també, cels carregats de núvols molt baixos i plugims i roïnes intermitents.

Ara us posaré a continuació una sèrie de mapes que m'agradaria comentar, sense entrar massa en detall, conscient que queda molt temps per arribar a la situació que plantegen i que justament son els detalls el que anirà canviant en aquests mapes en cada actualització nova que vagi sortint a la llum.

Per començar, ens fixarem en la situació que planteja el model Europeu en els seus mapes per dimarts 26 de gener al migdia. Un Anticicló molt potent de 1040 Hpa es posicionaria sobre els Països Escandinaus i faria una mena de pont anticiclònic entre l'Anticicló rus i un altra anticicló que emergiria al voltant de les Açores. A la Mediterrània, la formació d'una baixa relativa, seria suficient per tal de canalitzar entre ella i l'Anticicló Escandinau-Rus, vents humits de recorregu marítim i ben barrejadets amb aire fred continental.

La situació que a hores d'ara planteja L'Europeu, potser ens agregala un pel massa els vents al meu gust, però això no deixen de ser detalls que encara no bé al cas comentar.


En aquest següent mapa de temperatures a 850Hpa, també del model Europeu pel mateix dimarts 26 al migdia, podem observar com ja ens ha penetrat la llengua d'aire fred.


Aquest altra mapa, pertany al model GFS, també pel dimarts 26 de gener. És molt semblant a l'anterior de l'Europeu, però en aquest cas, els centres d'acció son força més marcats, especialment l'Anticicló Escandinau que seria de 1050Hpa. Tela !!!
Com a diferència destacable respecte l'Europeu, els vents impulsats cap a nosaltres son molt més marcadament marítim i per tant, l'aportació d'humitat seria molt superior.


En el mapa del GFS de temperatures a 850HPA, també podem observar, tal i com passava amb l'Europeu, que la llengua d'aire fred ja ens hauria penetrat.



I per últim comentaré una mica un parell de meteogrames. Es tracta de meteogrames d'un punt de la Costa Central.
El primer, és de l'actualització de les 0h d'avui dia 19. Es tracta d'una actualització amb radiosondatge incorporat i per tant de les que jo n'hi dic completes.
Podem observar, com a 850Hpa, la isoterma de 0ºC o inferior, la tindríem des de les 0h del dia 25, fins l nit del dia 28(Ho he acotat amb dues linees verticals). Independentment del que marqui la linea negre, que és la de la sortida principal, veiem que moltes de les altres linees o perturbacions, estan rondant els 0ºC, però encara n'hi ha unes quantes que superen els 5ºC. A 500Hpa, no sembla que vulgui entrar massa aire fred, al menys segons aquesta actualització.



Si mirem ara, l'actualització de les 12h, també amb radiosondatge, podem observar com l'evolució ha estat a més fred a 850Hpa. Per una banda, la isoterma de 0ºC o inferior la tindríem des del 25 a les 0h fins la tarda del 30. Amb això ja veiem que l'episodi s'allarga més que en l'anterior sortida. Però a més, ja no veiem cap linea que superi en aquest periode l'isoterma dels 5ºC i el conjunt de linees que marquen temperatures negatives ho fan amb més contundència que a l'anterior sortida.
Pel que fa a 500Hpa, també ens augmenta i bastant el fred que ens entraria i a més, també en millor bastant el capítol de precipitacions.









Les pròximes actualitzacions seran claus per veure cap a on va tot plegat, però sembla bastant clar que amb l'anticicló situat a Escandinàvia, cosa en la qual estan d'acord els dos grans dels models i amb una baixa relativa a la Mediterrània, cosa en la que també estan força d'acord, el fred i l'humitat els tenim gairebé segurs.

La questió és....... Quina quantitat de fred ens acabarà entrant? I l'humitat afectarà a tot el Llevant català? Son els detalls en els que haurem d'anar fixant les mirades els pròxims dies. De moment, sembla que les primeres precipitacions ja ens arribarien el dissabte. A partir d'aquí, sembla que aquestes continuarien i que la cota de neu aniria baixant paulatinament cada dia que passés. L'emoció està servida.

RADIOSONDATGE BARCELONA 19 GENER 0H


Aquí teniu les dades del radiosondatge sobre la vertical de Barcelona de la passada mitjanit. Seguim amb temperatures suaus i amb humitats molt altes a capes mitges i baixes.

PREVISIÓ PER DIMARTS 19 DE GENER




Per avui dimarts cal esperar un dia molt ennuvolat arreu del País amb possibilitat de lleugeres roïnes i plugims que podrien caure en qualsevol punt, però sent més probables a la meitat est i al centre del País.

Els vents seran tot el dia de component sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir.

sábado, 16 de enero de 2010

TERRATRÈMOL A HAITÍ

Aquesta setmana, la notícia més destacada relacionada amb la natura, ha estat sens cap mena de dubte el fort terratrèmol que ha sacsejat Haití.



El sisme, que va tenir una magnitud de 7,3 en l'escala de Richter, va ser l'equivalent a 35 vegades la bomba d'Hiroshima. Aquí en teniu algunes imatges:








El nombre de víctimes mortals s'estima que pot ser superior als 100000 morts. Els damnificats es compten per mil.lions.










L'ajut humanitari d'altres països va arribant a Haití, però sembla que la manca d'organització i d'infraestructures està fent que no arribi a tothom que ho necessita. És per aquest motiu que en senyal de protesta, molts dels habitants d'Haití estan fent barricades amb cadàvers coma senyal de protesta per la no arribada d'aquest ajut.



De vegades la natura ens demostra que petit és el ser humà davant del seu poder devastador. D'acord que es tracta d'una zona pobre amb construccions deficitàries que poden afavorir més la destrucció, però si aquest mateix terratrèmol hagués afectat qualsevol ciutat Europea, n'estic segur que la destrucció hauria estat també molt elevada.


Les imatges han estat extretes de lavanguardia.es



ALLAU A MASELLA



Tres persones van quedar atrapades per un allau de neu que es va produir ahir al migdia a l'estació de la Masella. Els bombers van aconseguir rescatar els ferits, un dels quals es trobava en estat greu.

Dues d'aquestes persones van poder sortir per ells mateixos, però la tercera va haber de ser rescatada pels serveis d'emergències. Malgrat la gravetat de les ferides, el seu estat de salut era estable.

La Generalitat va activar ahir divendres la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya pel fort risc d'allaus. El risc més alt el pateixen a l'Alt Urgell i al nord del Berguedà.

Pel que sembla, els surfistes que van patir l'accident, van sortir a una zona de fora pistes, tot i veure aquest cartell que es mostra a les imatges.

La fotografia ha estat extreta d'Europapress.

AIXÍ ES LLEVA EL DIA A BARCELONA

Segon dia consecutiu de sortida de sol amb cels rogencs ataronjats. Quina gosada llevar-se al matí i poder gaudir d'aquestes tonalitats al cel.

Per cert, es diu que cel rogent pluja o vent. Bé, en aquest cas i pel que fa a la nostra ciutat, cel rogent= aborriment.