DARRERA HORA

martes, 19 de enero de 2010

ANÀLISI MODELS PRÒXIMS DIES

Interessant la situació meteorològica que s'està configurant pels pròxims dies. Fa força dies que un gran anticicló està situat entre l'Europa més oriental i Rússia i està allargassat de manera que a nosaltres pel seu vessant sud, ens aporta un fluxe de vents molt humits que son els que estan fent que tinguem, dia sí dia també, cels carregats de núvols molt baixos i plugims i roïnes intermitents.

Ara us posaré a continuació una sèrie de mapes que m'agradaria comentar, sense entrar massa en detall, conscient que queda molt temps per arribar a la situació que plantegen i que justament son els detalls el que anirà canviant en aquests mapes en cada actualització nova que vagi sortint a la llum.

Per començar, ens fixarem en la situació que planteja el model Europeu en els seus mapes per dimarts 26 de gener al migdia. Un Anticicló molt potent de 1040 Hpa es posicionaria sobre els Països Escandinaus i faria una mena de pont anticiclònic entre l'Anticicló rus i un altra anticicló que emergiria al voltant de les Açores. A la Mediterrània, la formació d'una baixa relativa, seria suficient per tal de canalitzar entre ella i l'Anticicló Escandinau-Rus, vents humits de recorregu marítim i ben barrejadets amb aire fred continental.

La situació que a hores d'ara planteja L'Europeu, potser ens agregala un pel massa els vents al meu gust, però això no deixen de ser detalls que encara no bé al cas comentar.


En aquest següent mapa de temperatures a 850Hpa, també del model Europeu pel mateix dimarts 26 al migdia, podem observar com ja ens ha penetrat la llengua d'aire fred.


Aquest altra mapa, pertany al model GFS, també pel dimarts 26 de gener. És molt semblant a l'anterior de l'Europeu, però en aquest cas, els centres d'acció son força més marcats, especialment l'Anticicló Escandinau que seria de 1050Hpa. Tela !!!
Com a diferència destacable respecte l'Europeu, els vents impulsats cap a nosaltres son molt més marcadament marítim i per tant, l'aportació d'humitat seria molt superior.


En el mapa del GFS de temperatures a 850HPA, també podem observar, tal i com passava amb l'Europeu, que la llengua d'aire fred ja ens hauria penetrat.



I per últim comentaré una mica un parell de meteogrames. Es tracta de meteogrames d'un punt de la Costa Central.
El primer, és de l'actualització de les 0h d'avui dia 19. Es tracta d'una actualització amb radiosondatge incorporat i per tant de les que jo n'hi dic completes.
Podem observar, com a 850Hpa, la isoterma de 0ºC o inferior, la tindríem des de les 0h del dia 25, fins l nit del dia 28(Ho he acotat amb dues linees verticals). Independentment del que marqui la linea negre, que és la de la sortida principal, veiem que moltes de les altres linees o perturbacions, estan rondant els 0ºC, però encara n'hi ha unes quantes que superen els 5ºC. A 500Hpa, no sembla que vulgui entrar massa aire fred, al menys segons aquesta actualització.



Si mirem ara, l'actualització de les 12h, també amb radiosondatge, podem observar com l'evolució ha estat a més fred a 850Hpa. Per una banda, la isoterma de 0ºC o inferior la tindríem des del 25 a les 0h fins la tarda del 30. Amb això ja veiem que l'episodi s'allarga més que en l'anterior sortida. Però a més, ja no veiem cap linea que superi en aquest periode l'isoterma dels 5ºC i el conjunt de linees que marquen temperatures negatives ho fan amb més contundència que a l'anterior sortida.
Pel que fa a 500Hpa, també ens augmenta i bastant el fred que ens entraria i a més, també en millor bastant el capítol de precipitacions.









Les pròximes actualitzacions seran claus per veure cap a on va tot plegat, però sembla bastant clar que amb l'anticicló situat a Escandinàvia, cosa en la qual estan d'acord els dos grans dels models i amb una baixa relativa a la Mediterrània, cosa en la que també estan força d'acord, el fred i l'humitat els tenim gairebé segurs.

La questió és....... Quina quantitat de fred ens acabarà entrant? I l'humitat afectarà a tot el Llevant català? Son els detalls en els que haurem d'anar fixant les mirades els pròxims dies. De moment, sembla que les primeres precipitacions ja ens arribarien el dissabte. A partir d'aquí, sembla que aquestes continuarien i que la cota de neu aniria baixant paulatinament cada dia que passés. L'emoció està servida.