DARRERA HORA

martes, 5 de enero de 2010

DIFÍCIL TASCA PELS METEORÒLEGS


Aquesta entrada que faig te una mica l'intenció d'explicar el perque ningú s'atreveix a fer una previsió del temps rotunda i clara per passat demà dijous dia 7 de gener.

Ens trobem davant una situació realment explossiva. Tenim al damunt nostre una massa càlida i humida que en les pròximes hores entrarà en contacte amb una massa molt freda en alçada. Aquesta interacció d'ambdues masses farà que s'en derivi una ciclogènesi a la Mediterrània occidental. És a dir, es formarà un centre de baixes presions a la Mediterrània occidental d'ubicació imprecisa i capritxosa i depenent d'on sigui aquesta ubicació ens podrà afectar d'una manera o altra.

Si mirem aquesta gràfica que us mostro, veure-ho que es tracta de la gràfica dels ensembles del GFS de la darrera actualització de les 6h del matí, d'un punt de la Costa Central Catalana. En aquesta en concret, s'hi mostren les possibles tendències de tres variables: temperatures a 850Hpa, temperatures a 500Hpa i precipitacions.

Fixeu-vos que pel dia 7 concretament, que a priori sembla que ha de ser el dia que més possibilitats de precipitació hem de tenir, en l'apartat de 850Hpa que he marcat amb un cercle amb el núm.1, encara hi ha molta diferència entre totes les possibles situacions que es podrien donar. Sembla força clar que no baixarem d'una -3, però fins i tot encara podríem tenir a aquella alçada isos per sobre dels 0ºC.

El mateix passa a 500Hpa, marcat amb el cercle amb el núm.2. Sembla que podríem tenir algunes possibilitats de temperatura pròxima als -29ºC, però també podríem anar a l'altra extrem i no arribar ni als -20ºC.

I el mateix passa amb la precipitació, cercle núm.3. Tan podem tenir molta precipitació com gairebé gens.

I tot això, degut a aquesta depresió que al final, cap model sabrà colocar on realment anirà. L'experiència em diu que en situacions com aquestes, els models van tancant la forquilla de possibilitats, però sempre et queda el factor sorpresa. D'aquí, que els mitjans oficials i meteoròlegs no facin un pronòstic clar sobre el que ens pot esdevenir aquest dia 7.

I per cert, ningú parla de demà dia de Reis, però també s'insinua en aquesta gràfica el factor sorpresa, tot i que tothom espera que sigui un dia relativament tranquil i d'espera. Seran els Reis que ens deparen alguna sorpresa?