DARRERA HORA

miércoles, 11 de noviembre de 2009

CANVIS BRUSCOS DE TEMPS A MUNTANYA

Quan anem a muntanya, cal tenir en compte que allà el comportament del temps és molt diferent del que estm acostumats a veure a la resta del País. Allà dalt, a muntanya, els canvis de temps poden ser sobtats i ens poden donar més d'un disgust si no ho tenim en compte i ens agafa desprevinguts.

Aquestes imatges son del passat diumenge a la Vall de Camprodon. A baix, al mateix poble de Camprodon, el temps va ser bastant assoleiat tot el dia, ennuvolant-se de tant en quant i amb força fred i vents bastant dèbils.

Més a munt, a les muntanyes que es veuen a les imatges al nord e la vall, la cosa era ben diferenta. Gairebé tot el dia ennuvolat, visibilitat reduïdissima, neu, barruf i un vent que superava els 100Km/h.

En la primera imatge, podem veure com el temps era ben assoleiat a la vall, però podem observar els núvols retinguts als cims que anaven provocant precipitació.



Entre la primera imatge i la segona, podria perfectament haber una diferència com a molt de poc més de vint minuts. Els núvols consegueixen atravessar les muntanyes i tota la vall queda coberta d'aquests núvols difuminats que en els pobles més pròxims a les muntanyes fins i tot donaven lleugeres nevades.

I després els núvols tornen a retirar-se deixent entreveure les muntanyes blanques, per tornar en molt poc temps a quedar el cel ras. I així diverses vegades en una mateixa jornada.


Un temps canviant, moltes vegades de manera brusca i inesperada, que fa la delícia als qui ens agrada la méteo, però que pot fer la guitza als excursionistes i gent que puja a muntanya en cap de setmana o fins i tot provocar, com ha passat aquest cap de setmana, alguna tragedia que acava per emportar-se la vida d'algunes persones que simplement volien passar una estona agradable gaudint de l'alta muntanya.
Si us plau, tingueu respecte a la muntanya i seguiu tots els consells de seguretat possibles. És molt i molt perillosa. Més del que pot semblar.
El meu condol a les families de les víctimes d'aquest cap de setmana passat al Ripollès.