DARRERA HORA

domingo, 21 de noviembre de 2010

LES TRES BATALLES

Aquesta és la situació ue ens presenten el models des de fa dies per finals de novembre. Encara estem lluny de les dates que se'ns plantegen, però la situació que podria afectar-nos, mereix algun comentari sempre tenint en compte que queden moltes hores i que per tant, parlem de possibilitats i no de previsions clares i concretes.

Els models ens plantegen una batalla entre dues masses d'aire. Una de procedència Polar Continental seca i molt freda i una altra d'Atlàntica humida i més càlida. La que guanyi finalment la pugna, decidirà el temps que haurem de tenir.

Aquí tenim tres mapes previstos per la nit de diumenge a dilluns, 28 i 29 de novembre, és a dir, el cap de setmana que ve.

En aquest primer mapa previst a 5500m d'alçada, podem veure com una profunda depresió situada al sudoest de la Península, fa de reclam a la bossa freda en alçada que hi ha a Centre-Europa. veiem com aquesta profunda depresió dels sudoest de la Península, impulsa vents temperats cap al sud i sudoest de la península mentre que una altra depresió no tan marcada, envia vents del nord a la resta de la península.





La situació plantejada en el mapa anterior te reflexe en aquest altra mapa previst de temperatures a uns 1500m d'alçada. Si us fixeu, la zona on es reben vents més temperats son els colors ataronjats-grocs i la zona on arriben els vents més freds i secs del nord, serien els colors verds que coincideixen amb la bossa freda. Si agafeu la linea que separa els colors verds(bossa freda)dels ataronjats-grocs, just sobre aquella linea, es on estrà produint-se una batalla entre les dues masses d'aire oposades( freda i seca contra càlida i humida).




I coincidint amb la zona que en el mapa anterior es produia la batalla, podem veure com és la zona on justament per aquesta barreja de masses d'aire oposades, es produiran precipitacions, que a més, serien de neu en cotes força baixes. Tot plegat dependrà d'on s'ubiqui aquesta linea de batalla per saber quina serà la zona afectada per les precipitacions i a més, veient les condicions de temperatura, en forma de neu en cotes força baixes. De fet, és una situació molt similar a la que a principis del present any, va donar nevades considerables a tota la Província de Tarragona ja que va coincidir en aquelles contrades la batalla i barreja d'ingredients. A veure aquesta vegada on es produirà el xoc, ja que no necessàriament sempre ha de ser en el mateix lloc.



Com ja és habitual, els models van canviant a cada sortida, però curiosament, els models en el que sí que insisteixen és que la batalla hauria de ser a finals del cap de setmana vinent. I d'aquí el títol d'aquesta entrada.

Tenim un final de cap de setmana vinent amb tres batalles a la vista. La batalla a les urnes per la presidència del Parlament, la batalla al Camp Nou pel liderat de la lliga de futbol i la batalla atmosfèrica entre masses d'aire oposades.

Que guanyi el millor les tres batalles!!!