DARRERA HORA

sábado, 13 de noviembre de 2010

FRONT POC ACTIU I NORMALITZACIÓ DE TEMPERATURES

En aquest primer mapa que us mostro, podem veure la situació actual d'avui dissabte a les 6h del matí a uns 5500m d'alçada. Podem veure com estem dins el radi d'acció de l'anticicló i com cap al nord de França i cap a l'Atlàntic, s'hi troben les àrees de baixes presions.




Aquest altra mapa és l'isobàric previst per la mitjanit de diumenge a dilluns, moment en el que ens començarà a passar per sobre un front fred. Podeu veure esquematitzat el front en el mapa





I en aquest altra mapa, us heu d'imaginar que el front que hem vist en el mapa isobàric anterior, és el que separa els colors vermell, taronges i grocs ue representen l'aire més càlid, de la bosseta verda que representa l'aire més fred. En definitiva, front fred que separa dues masses d'aire ben diferents. I al capdavant del front fixeu-vos en la T que es forma al nord del Catalunya. Massa al nord perque ens pugui enviar vents humits de mar cap a terra, motiu pel qual, fa pensar que el front serà més aviat poc actiu i que només podrà produir de matinada de dilluns algunes precipitacions repartides aquí i allà però sempre dèbils, potser algunes de moderades cap al sector nordoest.





Aquí en teniu el mapa de precipitacions previst que de ben segur a la pràctica, no serà tan generós com pinta i acabarà havent menys precipitacions:



I aquest és el mapa a 5500m d'alçada per dilluns tarda, poc després de que el front ja ens hagi rebassat. Els vens ja seran de component nord(tramuntana i mestral) i si us fixeu, tindrem la bossa freda just al damunt. Això vol dir que a les zones a rebuf dels vents de nord i nordoest, es podrien reactivar les precipitacions de cara a la tarda i nit de dilluns.






Això ho veurem més clar en el mapa previst de precipitacions per dilluns tarda on es veu una àrea de precipitacions en el triangle típic Ripollès-Llobregat-Costa Brava. Dins d'aquest triangle és on al llarg de la tarda i nit de dilluns es podrien formar nuvolades ue en aquest cas sí podrien donar alguna precipitació més important fins i tot amb algun fenòmen tempestuós local associat. Segurament a la tarda li tocaria el torn a les comarques interiors de Girona, a tocar del vespre zones pròximes al Montseny, Montnegre i litoral de Girona i de cara a nit i matinada Costa Central i Maresme.




I el que més notarem és la baixada de temperatures respecte les actuals. En aquest primer mapa podeu veure la situació actual a 1500m d'alçada i veure-ho que estem inmersos en temperatures superiors als 10ºC a aquella alçada.





Fixeu-vos com de cara a dilluns tarda, el mapa a la mateixa alçada ja ens indica temperatures entre els 1ºC i els 3ºC depenent de la zona. No és que hagi de venir molt de fred, però com que partim de molt amunt, la clatellada serà important.