DARRERA HORA

miércoles, 24 de febrero de 2010

POSSIBLE GRAN TEMPORAL A GALICIA I PORTUGAL

Atenció al possible gran temporal que s'està veient a venir per dissabte a Galicia i meitat nord de Portugal.

Una perturbació que estarà situada prop de madeira s'aprofundirà de forma sobtada i dissabte afectarà a tota la meitat occidental de la Península, però especialment, afectarà primer a Portugal i després a Galicia.

El fenòmen en questió, es pot calificar de ciclogènesi explossiva, ja que sembla que pot arribar a caure en el seu centre a raó de més de 24Hpa en menys de 24 hores.

En els següents mapes podrem veure com de juntes estaran les isòbares i això és garantia de forts vents. Vents molt i molt forts, que podrien arribar a ràfegues pròximes o superiors als 160 Km/h i puntualment superar els 180Km/h. Podrien haber vents sostinguts de 125 Km/h.

Aquí teniu una aproximació de com ho veuen a data d'avui alguns dels models.

El GFS:




El GEM:



El NOGAPS:



Aquest és el mapa isobàric previst per dissabte:



I aquests son els models previstos de precipitació per les 12h de dissabte:



I els de dissabte a les 18h:



Queda clar en quant a precipitacions que tota la meitat oest de la península es veurà afectada per les precipitacions i en especial Galícia i Portugal. Cal destacar que altra vegada tota la zona d'Andalucia per on passa el Guadalquivir tornarà a rebre força aigua.

Però repeteixo que el més destacable, podrà ser el fortíssim temporal marítim i de vent, que de ben segur serà notícia el cap de setmana.

Alerta si aneu per la zona o si hi teniu família, perque la cosa pinta seria i perillosa.

Caldrà seguir les actualitzacions dels models en les pròximes jornades per poder avaluar quina pot ser la dimensió final del temporal. Estarem atents.