DARRERA HORA

viernes, 8 de junio de 2012

COM SERÀ AQUEST ESTIU?

Aquesta és la típica pregunta que ens fem sobretot abans de l'inici d'alguna estació. Ara som a pocs dies de l'inici de l'estiu i potser ja és moment de començar a valorar i preveure com es podrien comportar especialment els dos mesos estrella de l'estiu, que son juliol i agost.

Si donem un cop d'ull als models estacionals, a dia d'avui ens mostren el següent. En quant a temperatures:






I en quant a precipitacions:




 

Resumint el que es veu en els mapes anteriors, podem arribar a les següents conclusions:

Juny, el mes actual, serà un mes més càlid de l'habitual(de moment ja ho està sent) i serà també més sec de l'habitual(que de moment ja ho està sent). De fet, si mirem mapes convencionals, avui estem a dia 8 i no es veuen grans canvis, entesos com a situacions de pluges generals i generoses, al menys en 15 dies vista. Si que tindrem situacions de tempestes i ruixats irregulars i que no afectaran ni de bon tros totes les comarques, però no sembla que haguem de passar d'aquí.

Juliol, ens el mostren com un mes en que pel que fa a temperatures aquestes serien les habituals o lleugerament inferiors i en quant a precipitacions també ens marquen les habituals o lleugerament superiors. Resumint, podriem dir que s'espera un juliol dels que son habituals a casa nostra, és a dir, sol, calor i temps estable gairebé tot el mes, això sí, amb alguna jornada per entremig amb activitat tempestuosa per trencar la monotonia habitual d'aquest mes majoritàriament estable.

I agost, ens el presenten com un mes en que pel que fa a temperatures aquestes serien inferiors a les habituals i pel que fa a precipitacions, les habituals o lleugerament superiors. La lectura que en podem fer, és que aquest agost trencarem l ratxa dels darrers anys d'agosts secs i extremadament càlis que hem tingut i passarem a tenir un agost més típic dels que tots recordem més habituals amb les primeres entrades fredes en alçada que provoquen els primers episodis tempestuosos importants de l'estiu avançat i que nrmalment es solen presentar cap a la segona quinzena de mes.

Per tant, aquest estiu fa pinta de ser el típic estiu que defineix el comportament habitual del nostre clima mediterrani. Sense excesos, amb un juliol molt estable en general i en canvi un agost en que l'estiu ja comença a punxar. Ja veurem si es compleix tal qual ens ho mostren aquests models. Ho sabrem a finals d'agost quan ja hagi passat!!