DARRERA HORA

miércoles, 4 de agosto de 2010

QUE ESTÀ PASSANT A RÚSSIA?



foto:camp de blat vora Moscú, afectat per les flames d'un incendi el dia 31 de juliol

La peor sequía en 50 años y el mayor calor en 130 está devastando Rusia. La falta de agua ha afectado a 10 millones de hectáreas durante julio -un territorio equivalente a Portugal- y ya se prevé una drástica reducción de la cosecha de trigo para este año. Ya hay 27 regiones productoras de grano en estado de emergencia, mientras casi 200.000 bomberos y casi 60 aviones intentan desesperadamente apagar más de 500 focos en otras siete regiones del país. Hay más de 2.000 personas sin hogar y alrededor de 40 han muerto sofocados por las llamas.

font: EL PAIS.COM

En la meva humil opinió, jo no crec que això de Rússia i d'altres fenòmens que s'estan produint a escala mundial siguin causats pel canvi climàtic, si més no, no per un cnvi climàtic alarmant o que no hagi existit sempre. Canvi climàtic, n'hi ha, existeix i això està clar i qui ho negui és que no te massa idea de climatologia, però és que de canvi climàtic sempre n'hi ha. Hi ha èpoques en que els canvis son més accelerats i èpoques en que els canvis son més lents. Des dels anys 80, sembla que els canvis es produeixen amb més celeritat, però és que això sempre ha estat així. Hem tingut glaciacions, èpoques càlides, etc. El clima evoluciona constantment i per tant, és normal que els récords climàtics es vagin superant constantment, tan per la banda baixa, com per la banda alta.

És a dir, tenim una mitjana climàtica, però com que el clima va variant, és totalment normal que en la mesura que el clima varia, es donin registres superiors o inferiors als que marca la mitjana. Justament aquests registres que es surten de mare del que diu la mitjana, son els que faran que a la llarga, vagi variant també la mitjana per adaptar-se a la nova realitat climàtica que tenim.

Per ser més clar en el meu raonament, segur que si ara agaféssim una zona del mon, qualsevol d'elles. Posem pel cas Catalunya. Si agaféssim la mitjana de temperatura i pluviometria del segle x( cosa impossible perque no hi dades fiables) i la comparéssim amb la mitjana del segle xx, veuríem que la mitjana no és la mateixa. Segur!!!!