DARRERA HORA

viernes, 13 de agosto de 2010

FOC A RÚSSIA INUNDACIONS A PAKISTAN: NO ÉS CAP CASUALITAT

Darrerament ens estem fent un fart de veure als informatius de qualsevol cadena de TV la tragèdia de les calors i els focs devastador de Rússia i les no menys devastadores pluges que estan afectant al Pakistan i a d'altres països del sud Asiàtic.



Tot això que està passant, es pot considerar com una casualitat climàtica, en la que si bé és cert s'han batut alguns récords, només cal fer un cop d'ull a anys enrera i veurem que coses així, sempre han passat. Sense anar massa més lluny, segur que tots recordem la terrible onada de calor de 2003 que va afectar bona part d'Europa i que és perfectament equiparable a la que està patint aquest any Rússia.

Per tant, aquestes coses sempre passen, no son del tot excepcionals, si bé, torno a insistir, s'han batut alguns récords i aquests récords, al cap i a la fí, son lògics si pensem que el clima es troba en canvi constant i per tant les mitjanes climàtiques van variant i precisament aquests valors que se superen per la banda alta o baixa de la mitjana, son els que pròpiament faran que vagi recalculant-se la mitjana climàtica i la aniran fent variar. De fet i per tancar ja aquest tema, si miréssim a l'any 2200 la mitjana climàtica del nostre país, segur que no seria la mateixa que actualment tenim perque poc o molt, ja haurà variat.



Però jo vull anar encara més enllà. Més enllà del discurs que aquestes coses sempre han passat. Més enllà de que el clima està en constant variació. El que vull dir, és que el que actualment està passant al planeta meteorològicament parlant, no és fruit de la casualitat. Fem una mica de memòria dels darrers 12 mesos aproximadament.

Recordeu la tardor i hivern que hem tingut a tot l'hemisferi nord? Potentíssims anticiclons amb molt suport càlid en alçada s'han anat posicionant continuament en el pol, obligant continuament a que el fred que hauria d'estar allà, vessés a latituts més baixes, gràcies en certa manera a la obligada circulació per latituds més baixes de l'habitual del corrent JET. El resultat...Constants irrupcions d'aire fred a latituds molt baixes en tot l'hemisferi nord.

Aquest estiu, està passant el mateix a l'hemisferi sud. Tots recordareu fa poc més d'un mes la potent irrupció d'aire fred que va afectar tot el continent Sudamericà arribant fins a latituds impròpies, afectant fins i tot zones del Brasil amb temperatures per sota dels 0ºC fins i tot a les famoses catarates d'Iguazu.



I ara, ens trobem amb aquestes calorades brutals de Rússia o aquestes tremendíssimes inundacions del sud Asiàtic.

Donç bé, tot això penja d'una mateixa causa. La baixa activitat solar que hem tingut darrerament. El JET, forma en el seu recorregut una espècie com d'onades. Podeu veure a la gràfica la similitud amb les onades.



Donç bé, quan més persistents son aquestes onades, més irrupcions d'aire fred en uns llocs i alhora més irrupcions d'aire càlid en uns altres hi poden haber. I això és el que vé passant des d'uns 12 mesos enrera fins a l'actualitat i el que ja veurem fins quan seguirà passant. Una cosa està clara, estem en un moment climàtic d'aquells que son per gaudir, ja que passen moltes coses que habitualment no solen presentar-se a llocs on no estan acostumats a patir-les. I no per això son anormals. Senzillament son fenòmens no massa habituals.

Ja per concloure aquesta entrada, us diré que segons un estudi realitzat per la universitat de Reading, sembla que sí que hi ha un vincle entre el sol y que les onades del JET es facin més persistents i és que segons els seus estudis sobre sèries de dades dels darrers 350 anys demostren que el fenòmen és més frequent quan la activitat solar es més baixa.

Així donç, tots atents al que pugui passar en els pròxims mesos, perque la cosa promet.