DARRERA HORA

sábado, 19 de septiembre de 2009

ANÀLISI POSSIBLE EVOLUCIÓ DEL TEMPS PRÒXIMS DIES






En la secció d’anàlisi de models, en l’entrada del passat 9 de setembre us analitzava els models i treia com a conclusió, que en els dies que vindrien l'inestabilitat aniria en augment, especialment l'activitat tempestuosa al Pirineu i zones de muntanya. Comentava, que com que els vents serien bastant agregalats no serien massa humits i per tant, no creia que la costa surtís massa beneficiada d'aquesta situació i que la setmana pròxima al anàlisi, la neu visitaria les muntanyes del nostre País en alçades baixes per l'època.
Comentava també, que on possiblement sí podrien rebre força aigua d'aquesta situació seria a les Balears, com sòl passar en entrades d'aquest tipus.

Bé, cal dir que la cosa ha anat bastant ajustada al que us vaig dir a l’anàlisi.
L’activitat tempestuosa va augmentar clarament, Les Balears han rebut aigua per donar i per vendre, superant en alguns casos els 100L i la neu ha caigut en cotes baixes per l’època. Fins i tot aquest passat dijous nevava a 1800 metres a les muntanyes del Pirineu Occidental, concretament a Boi Taull.
També cal dir que no ha estat un episodi que hagi beneficiat molt a la costa, ja que tret d’alguns aiguats puntuals de la Costa Central i Maresme i algun altra punt aïllat de la costa, les precipitacions vora el mar, han estat més aviat escasses. De fet, si no tenim un episodi marcat de pluges a la costa d’aquí a final de mes, molts observatoris del litoral quedaran per sota de la mitjana mensual en quant a precipitacions. Com a a exemple us comento que alguns punts de la part alta de la ciutat de Barcelona a dia d’avui encara no han assolit ni els 10L en el que va de mes de setembre.

En aquests mapes que us penjo, podem veure en el primer mapa la situació que teníem ahir divendres. La bossa freda que aquests dies ha estat situada al bell mig de la Península Ibèrica i que ens ha anat afectant més o menys segons la seva posició, sembla que vol tirar transitòriament cap al nord i deixar-nos d’afectar durant unes hores, però sembla que de cara a demà i dilluns, haurà tornat a recular i es col.locarà sobre la meditarrània, tornant-nos a portar certa inestabilitat.

En el segon mapa, veiem com a partir d’aquest pròxim dimarts l’Anticicló de les Açores i el Centreeuropeu tendeixen a unir-se per crear altra vegada un Anticicló sobre les Britàniques amb força suport càlid en alçada, cosa que veiem clarament en el tercer mapa, en el que també us indico quin podria ser un dels possibles moviments d’aquest Anticicló, que podria anar cap a centreeuropa i crear ja de cara a octubre una típica circulació retrògrada que tantes alegries ens sòl portar a casa nostra. Això últim, evidentment, encara no està massa clar.

El que està clar, és que situant-se altra vegada aquest Anticicló a les Britàniques, de cara a octubre tornarem a tenir rebombori meteorològic garantit.

Resumint, pels pròxims dies cal esperar que no acabi de fer net l’inestabilitat. Fins i tot demà diumenge i a principi de setmana ens visitaran les precipitacions tot i que no cal esperar grans registres ni pluges generals. El temps anirà millorant cada dia que passi a partir de mitja setmana ja que estarem en territori anticiclònic i les temperatures anirant pujant progressivament fins assolir a partir de dijous-divendres els nivells habituals per l’època.