DARRERA HORA

sábado, 23 de julio de 2011

ONADA DE CALOR ALS EEUU

Molts recordareu l'estiu del 2003 com aquell estiu en que la persistència en el temps de les calors extremes a bona part de l'Europa Occidental, Incloses la Península Ibèrica i Catalunya, va causar estralls i récords de temperatures altes, amb moltes víctimes mortals pel mig.

També recordareu molts que l'estiu de l'any passat 2010, la persistència dels monzons va provocar inundacions històriques al sud Asiàtic, a l'hora que la persistència de les calors extremes maxacaven Rússia superant récords de temperatures i deixant un reguitzell de víctimes mortals que déu ni dó.

Son molts els experts que fa uns anys avisaven que el canvi climàtic(sigui natural i cíclic o sigui per raons humanes. Això seria un altra debat...)precisament tindria com a consequència la persistència dels fenòmens extrems i per tant que aquests poguéssin ser molt més devastadors. I sembla que així està sent.

Auqest estiu 2011 ja veurem a qui li tocarà la loteria de la calorada persistent, però sembla que de moment tenen tots els números als EEUU. Ja fa dies que pateixen calors extremes i si mirem el mapa actual a 1500m entendrem el per què amb aquestes temperaturs superiors als 25ºC en aquella alçada:





Però és que si mirem el previst a 48 hores, persisteix igual:



I el previst a 120 hores, més del mateix:




Inclús a 168 hores es manté molt similar nomès amb un lleuger desinflament de la situació als estats de més al nodest:




Les temperatures son tòrrides arreu del territori de fa dies i sembla que en tenen per molts més dies. Humitats molt elevades han portat a més a tenmperatures de xafogor en alguns punts de vora 50ºC. Comencen a haver víctimes. De moment parlen ja de 24 morts. I fins el moment, als EEUU s'han superat més de 1000 récords de temperatura. Tela!!!

Una cosa que he observat els darrers anys, és la tendència a que les ondulacions del JET es fan molt més persistents en el temps i per tant els centres d'acció també es fan més persistents en una zona concreta. I a més en una zona concreta que no seria l'habitual ja que el JET no és habitual ni massa normal que circuli amb persistència per latituds baixes a l'estiu.

Aquest any la persistència del JET ondulat està fent que l'estiu sigui persistentment fresc a l'Europa Occidental on som nosaltres i en canvi està castigant amb una onada de calor severa i persistent als EEUU. Molt em temo que EEUU 2011 serà la Rússia del 2010. Que déu els agafi confesats!!!