DARRERA HORA

jueves, 16 de diciembre de 2010

POSSIBLES RUIXATS ENTRE DEMÀ I DISSABTE

La possibilitat de que entre demà divendres tarda-vespre i dissabte matí, poguem tenir alguns ruixats en alguns punts i el fet de que faci tan de fred aquests dies, porta a pensar a molta gent que potser es pugui veure nevar. Bé, anem a analitzar una mica que és el que pot passar.

Aquesta és la situació actual. Ens arriben vents del nord-nordest amb força recorregut continental i això vol dir que son molt freds però alhora molt i molt secs.



De fet, aquí podem comprovar el mapa de temperatures actuals, de fa una estona a uns 1500m aproximadament i podem veure com fa força fred a aquella alçada.



Ara mireu aquet mapa previst per dissabte a les 6h del matí. Us pot donar la sensació que no hi ha massa diferències amb l'actual, però les que hi ha son molt significatives. Mireu com les isòbares ja no tenen recorregut continental sinó que provenen d'un recorregut marítim per sobre l'Atlàntic. Això comportarà dues coses. D'una banda que els vents siguin uns mica més humits(penseu que venim d'humitats molt i molt baixes), cosa que comportarà el pas de més núvols a partir de demà divendres, i que a més, tot i que l'origen dels vents sigui polar, hauran patit una lleugera suavització en passar per sobre l'Oceà. I a més, la llengua d'aire més fred a 5500m aprox(colors blaus), també s'enretirarà de sobre nostre respecte a com la tenim avui dijous.




En resumides comptes, ens ha d'entrar una nova inyecció d'aire fred entre divendres i dissabte, però el fred que pugui acavar arribant a superfície no serà tan marcat com el que hem tingut les passades hores. Farà fred, sí, però menys que aquests dies. I això ho podeu comprovar mirant aquest mapa de temperatures pevistes a uns 1500m per dissabte matinada i comparant-lo amb el que abns heu vist que tenim actualment.



Això traduit a cotes de neu, si avui dijous en el cas d'haber precipitat, gairebé teniem garantida la cota 0, mireu com la mitjanit de divendres a dissabte la cota cap a la meitat nord estarà en uns 400m aproximadament i lleugerament per sobre a la resta del País:



I com de cara a dissabte matí, aquesta cota baixa una mica perque ens entra més aire fred, però en qualsevol cas no baixaria dels 200-300m a l'extrem més nordest del País, mantenint-se en els 400m o superior a la resta del País.



Si anem al capítol de precipitacions, tampoc podem dir que tinguem una situació clara de ruixats assegurats. Estem parlant de possibilitats. Unes possibilitats que son superiors clarament a les que hem tingut ara fa dues nits i que s'aniran precisant entre avui i demà amb la sortida dels models mesoescalars que afinen molt més aquestes situacions tan agafades amb pinzes.

En aquest mapa poden veure com demà al vespre ja es podrien iniciar alguns ruixats cap al nordest del País. Alguns mapes donen la possibilitat de que algun pugui tenir intensitat moderada tot i que en general haurien de ser febles:



Sembla que es podrien mantenir aquestes possibilitats de febles ruixats al llarg de la nit i matinada:



I fins i tot al llarg del matí, preferiblement a primera hora, encara es veu aquesta possibilitat, per clarament millorar la situació a mesura que avanci la jornada de dissabte.



Demà intentaré afinar més, tant en el capítol d'ubicacions de les precipitacions com en el de la possible cota de neu que en qualsevol cas, de ben segur que no baixarà per sota dels 300-400m o si es donés el cas d'un ruixat molt localitzat i de certa intensitat ho podria fer lleugerament per sota d'aquesta cota.