DARRERA HORA

lunes, 20 de diciembre de 2010

EVOLUCIÓ PROBABLE FINS SANT ESTEVE

Com ja us avançava aquest matí, hem canviat de situació. Del fred més aviat sec i amb poques precipitacions dels darrers dies, passem a una situació més temperada i amb força més humitat que farà que els pròxims dies parlem de temps amb molts núvols i amb algunes precipitacions.

En aquest mapa previst per demà dimarts veiem clarament, com una borrasca Atlàntica situada l'oest de Portugal ens envia vents de sudoest. Aquests vents son més humits que no pas els que hem tingut aquests darrers dies i ja només per això, comportarà que tinguem força núvols. A diferència de la situació que vam tenir fa una setmana en que també ens va afectar una borrasca Atlàntica, en aquest cas la borrasca estarà més aprop nostre i per tant, els fronts que en vagin passant hauran de ser més actius que no pas en aquella anterior situació.

Per demà donç, s'espera un dia amb molts núvols arreu i amb possibles precipitacions en qualsevol punt del territori. En principi, el de demà serà el front menys actiu dels que ens passaran aquests dies perque la borrasca encara estarà una mica lluny de nosaltres. Tot i així, la pluja podrà aparéixer en qualsevol punt en algun moment del dia, sent les més importants en les cares sud de les muntanyes i a ponent i comarques de l'Interior de Tarragona. I segurament serien les comarques de l'extrem nordest les que menys precipitació veurien.




De cara a dimecres, nou front. Aquest una miqueta més actiu que el de dimarts ja que la borrasca ja serà un xic més aprop, però per l'estil. L'extrem nordest altra vegada serà el punt on menys precipitacions es registraran. I altra vegada les cares sud de les muntanyes seran les més afavorides.




Per dijous, altra front i aquesta vegada amb la borrasca passant-nos per sobre per després tirar cap a l'est. Això comportarà que aquest sigui el dia que degut als vents amb més recorregut marítim, les comarques més afavorides deixin de ser les cares sud de les muntanyes i l'interior i les precipitacions més importants puguin caure a l'est del País.



Ja divendres, tindrem la borrsca allunyant-se lentament cap l'est i per tant impulsant vents de nord bastant fortets cap a nosaltres. La tramuntana i el mestral agafaran empenta i per unes hores, es produirà el típic rebuf a les zones típiques entre el Llobegat i la Costa Brava. Ja veurem unes poques hores abans mirant mapes més precisos, si aquest rebuf provocarà precipitacions o només quedarà en bancs de núvols baixos i poc més.



De cara a la jornada de Nadal s'allunya la perturbació cap a l'est i ens comença a penetrar una falca anticiclònica que es farà molt més efectiva de cara a la jornada de Sant Esteve. Per tant, tant Nadal com Sant Esteve, seran dies estables. De fet, molt estables, això sí, amb les típiques boires en zones fondes de l'interior i Depresió Central que segurament acabaran fent-se persistents i per tant, en aquestes zones podrien tenir un Nadal i Sant Esteve de molt fred i emboirat tot el dia.



En quant a temperatures, aquest mapa indica la situació actual a 1500m. Tenim temperatures actuals a aquella alçada inferiors als 5ºC.





De cara a dimecres, els vents de sud-sudoest hauran fet pujar força les temperatures. Mireu com son força superiors a aquests 5ºC.



De cara a divendres, altra vegada baixaran les temperatures amb força gràcies als vents de nord que ens impulsarà la perturbació quan es vagi enretirant cap a l'est. Baixaran a aquella alçada per sota de 0ºC, assolint valors negatius.



I dissabte, encara es mantindria el fred amb nosaltres tot i que ja en retirada lenta. Les mínimes seran molt baixes arreu, excepte on bufi el vent que podria frenar la caiguda de temperatures. Les màximes pujaran una mica fora de les zones on hi hagi boira que qedaran molt curtes.



La retirada del fred es faria més efectiva de cara a diumenge, que seria el dia en que els termòmetres ja pujarien amb més decisió a migdia a excepció de les zones amb boira. Les mínimes del dia de Sant Esteve, seran molt baixes, a excepció de muntanya on iniciaran una pujada.




I mirant més enllà, sembla que podriem tenir un principi de gener força divertit meteorològicament parlant, però d'això ja en parlarem més endavant perque queden masses dies i podria no complir-se el que us pogués explicar.