DARRERA HORA

viernes, 26 de noviembre de 2010

ESTABILITAT MODELÍSTICA

Moltes son les vegades que sentim dir a molts aficionats i fins i tot professionals de la meteorologia allò de: " quins canvis més radicals donen els models" o " Vaja bandassos que donen els models" etc.

Jo sempre dic que cadascuna de les sortides/actualitzacions dels models s'han de seguir i comentar si cal, però que no s'hn de prendre al peu de la lletra. De fet, allò que un model pot veure a moltes hores vista per un dia indicat, després de moltes voltes i de modelitzar moltes possibilitats amb canvis constants, al final, a poques hores vista d'arribar el dia indicat, el model acava veient una situació molt similar a la que veia en un principi.

Com a exemple, la situació que venim seguint de fa dies. Mireu aquest primer mapa, que és de diumenge passat(fa 5 dies). Aquesta era la situació que preveia el GFS per dilluns a les 0h.




Ara compareu la situació anterior amb aquest altra mapa de la darrera actualització del GFS d'avui divendres prevista per dilluns a les 0h, i veure-ho que allò que veia el model fa 5 dies per dilluns, no difereix tant del que veu avui divendres pel mateix dilluns:




Per tant, els models son força més estables del que molts pensen.