DARRERA HORA

miércoles, 15 de septiembre de 2010

BENVINGUT DIMECRES 15 DE SETEMBRE

Iniciem nova jornada, avui dimecres 15 de setembre de 2010. Un dia que es presenta molt tranquil. I és que avui, ha de ser un dia amb cels asserenats, això sí, amb traces de núvols alts poc importants, possiblement símptoma del canvi que entre dijous i divendres ens ha d'arribar. Un canvi que a priori no sembla massa important, que portarà alguns ruixats i tempestes en algunes comarques, però que segurament i això és el més destacable, podria obrir la porta a canvis més importants de cara a la setmana vinent.

Avui comencem fent un cop d'ull a la càmera que enfoca cap al Montseny on ja s'intueix alguna traça de núvols prims que hauran d'anar a més al llarg de la jornada d'avui:




I aquí teniu la darrera imatge del meteosat on podem veure la massa de núvols que ens afectarà durant la jornada d'avui en forma de núvols molt prims que no han d'impedir l'acció solar.




Pel que fa a fora de les nostres fronteres, destacar que "Igor" és ara mateix un huracà de categoria 4 i que ja ha sorgit una nova tempesta tropical anomenada "Karl", l'onzena de la actual temporada d'huracans i que de moment es troba sobre el mar Carib i sembla que anirà camí de la península del Yucatan.

Sabieu que aquest passat dia 10 de setembre s'ha arribat al mínim de gel anual a l'àrtic? Gairebé cada any per aquestes dates s'arriba al moment en que en l'Àrtic hi ha menys gel de tot l'any. El que és més habitual és que això passi sobre el dia 12 de setembre, tot i que segons els anys pot variar i ser més d'hora o més tard. Els récords per d'hora son el 2 de setembre, cosa que va passar a la dècada dels 80 i per tard, el 1 d'octubre, cosa que ha passat en aquesta darrera dècada.

A destacar però, que aquest any es dóna la circumstància de que entre el moment del màxim anual de gel i el moment del mínim anual, el periode de desgel s'ha escurçat molt, essent un dels anys des de que hi ha observacions en que aquest periode ha estat més curt. Tindrà això continuitat o serà un fet puntual d'aquest 2010? En aquesta imatge de la NASA d'aquesta setmana passada, podeu veure com el mar queda lliure de gel al nord de Rússia, deixant el pas lliure a la navegació en la seva ruta cap a la Xina.







Que passeu molt bon dimecres!!!