DARRERA HORA

sábado, 29 de agosto de 2009

MÀNEGUES I TORNADOS











Ara que s’acosta la tardor i que com sòl passar en aquesta època, augmenta la possibilitat de veure fenòmens atmosfèrics diversos a Catalunya, us parlaré dels tornados. És un fenòmen que de tant en quant podem observar en alguns punts del País, generalment sobre el mar(mànegues o trombes marines), però també en terra ferma(tornados).

El tornado és un torbellí violent d’aire, que va des dels núvols fins la superfície del terra. Els vents dins d’un tornado poden anar des del 100km/h fins a més de 400km/h.
El seu desplaçament es produeix a una velocitat des dels 20km/h fins als 100km/h els més ràpids.

Per regla general els tornados a l’hemisferi nord giren en el sentit contrari a les agulles del rellotge i en l’hemisferi sud giren en sentit horari.

Per que es formi un tornado cal que conflueixin tres elements bàsics, una àrea de baixa presió, una massa d’aire fred i sec que tendeixi a baixar i una altra massa d’aire càlid i humid que tendeixi a pujar.

Quan es comença a formar el tornado, és un núvol en forma d’embud que està format per gotetes d’aigua en condensació que es formen a la base del núvol i que baixen fins la superfície. Quan l’embud toca terra, aspira pols i materials diversos degut al corrent d’aire ascendent. El xoc d’aquestes particules de pols i materials diversos amb les mol.lecules d’aire a l’interior de l’embud, son les responsables de que es produeixin al seu interior descàrregues elèctriques.

La ràpida ascensió de l’aire calent a través de l’embud, fà que la presió a l’interior del tornado sigui molt baixa(major velocitat d’ascensió=menor presió). Això fà que si el tornado és important, la presió a l’interior de l’embud sigui molt més baixa a la de l’exterior i quan passa l’embud per sobre d’un edifci, aquest pugui esclatar per que no soporta la baixada de presió sobtada que pateix.

Els tornados es classifiquen en categories depenent de la seva intensitat i van des del F0 que seria el de menor intensitat, fins al F5 que seria el de màxima categoria.

Us deixo unes imatges que evidentment no son fetes per mí, on podeu veure la radiografia en forma d’esquema d’un tornado, dues mànegues sobre el mar i un tornado sobre terra ferma.