DARRERA HORA

domingo, 25 de marzo de 2012

EVOLUCIÓ DEL TEMPS PRÒXIMA SETMANA

La setmana que demà iniciarem, es presenta en general força tranquila, tot i que amb certs matissos que ara us comentaré.

Avui diumenge, la situació ve dominada per l'anticicló que està situat a l'alçada de les Britàniques i que te associada aquesta llengua d'aire més càlid en alçada(color taronja)que emergeix des del nord d'Àfrica fins les Britàniques agafant-nos a nosaltres dins el seu radi d'acció. Per tant avui, hem d'esperar un dia molt similar al d'ahir, potser a darrera hora de la tarda amb alguns núvols més que ahir en punts de muntanya de la meitat nord del País. Res destacable:



Demà dilluns però, alguna cosa comença a canviar. L'anticicló segueix ancorat en la mateixa posició que avui diumenge i fins i tot, en alçada es pot observar que es reforça l'aire càlid que porta associat(color taronja intens)just en el seu centre.

Aquí a Catalunya però, una minúscula llengüeta d'aire fred es pot intrometre en aquest terreny anticiclònic i afectar-nos una miqueta:




Segurament, aquesta llengüeta d'aire fred prevista per demà dilluns, la podreu veure millor en aquest mesoescalar previst per demà. La llengüeta porta temperatures al seu interior de l'ordre dels -24ºC que no és res de l'altra mon, però que en aquesta època i tot i estar dins de terreny anticiclònic, com que tenim ja temperatures diurnes una mica càlides, només que es trobin alguna bosseta humida a capes mitges ja poden detonar en alguns ruixats i tempestes:



I efectivament, en aquest mapa de humitats a capes mitges, podeu veure com coincidint amb l'arribada d'aquesta llengüeta d'aire fred, aquesta es trobarà bosses d'humitat(colors blaus)en el sector nordoest del País. Això podrà provocar demà dilluns en aquella zona alguns ruixats i també podria presentar-se algun fenòmen tempestuós local.

Difícilment aquestes precipitacions podrien evolucionar cap a d'altres zones del país, perque es formarien precisament en aquest sector nordoest i com que els vents en aquella alçada de capes mitges tal i com també podeu veure en el mapa, serien de est i sudest, aquestes nuvolades evolucionarien cap a l'Aragó i no cap a d'altres sectors de nostre País:




Després d'aquesta petita inestabilització de demà dilluns, tot torna a estabilitzar-se. Aquí podeu veure aquest mapa previst per dimecres en que es pot veure que l'anticicló segueix sobre les Britàniques i nosaltres dins el seu radi d'acció. Tot i que en alçada no tenim masses càlides destacables, tampoc tenim bosses fredes i de fet si us fixeu, la llengüeta freda que ens afectaria dilluns, ja s'hauria enretirat.




Però atenció que de cara al cap de setmana per que l'anticicló que estava a les Britàniques desaparéix per complet i deixa lliure a via d'entrada a fronts de caire Atlàntic que si be a nosaltres per norma no ens porten situacions de precipitacions generals, en aquest cas, com que portarà força fred associat en alçada i estem a la primavera amb temperatures diürnes en superfície ja més càlides, si és d'esperar una inestabilització important del temps amb repunt de ruixats i tempestes en força punts del País que a mesura que vagi apropant-se el cap de setmana anirem concretant.