DARRERA HORA

sábado, 12 de junio de 2010

PLUGES TORRENCIALS A ASTURIES



FOTO: Lugo

Les intenses pluges caigudes al nord de la península han causat la mort d'una dona i el seu marit desaparegut en el "concejo asturiano de Vegadeo", així com rierades i destroces significatives que han afectat, sobre tot, a la costa de Lugo.

Segons alguns mitjans de comunicació, tots aquests fenòmens han estat deguts a una gota freda. Però segons els meteoròlegs, el calificatiu de gota freda no explica ningún fenòmen meteorològic. Es un terme obsolet. va ser fet servir en els anys 50 per l'escola alemana, i popularitzat a Espany per Mariano Medina, per designar una perturbació en nivells alts, aillada de la circulació general de l'atmosfera, el que avui en día es coneix com a DANA (Depresió Aillada en Nivells Alts).

El que ha passat al nord de la Península, és que han tingut una borrasca sobre la costa asturiana y una convecció (corrent ascendent d'aire) profunda, especialment intensa, motivada per l'aire fred a tots els nivells de l'atmosfera, que ha generat el desenvolupament de nuvolositat típica de fenòmens tempestuosos.

FONT. La Voz de Asturias