DARRERA HORA

sábado, 10 de octubre de 2009

MÍNIM SOLAR


Com tots sabeu, ja fà un temps que venim sentint que ens trobem dins un mínim solar. Concretament, des de fà aproximadament dos anys que ens trobem en una situació de mínima activitat solar i en molt poques ocasions es poden observar les característiques taques que presenta l’astre rei.

L’any 2008, 266 dies dels 366 dies que tenia l’any, no es van observar aquestes taques solars. Segons els experts, aquest passat any 2008 s’havia tocat fons en aquest aspecte i de cara a la primavera de 2009, l’activitat solar hauria de tenir una tendència a l’alça.
Però lluny de tota teoria, aquest 2009, no només no s’ha recuperat l’activitat solar, sinó que percentualment ha disminuit encara una mica més respecte l’any passat.

A la gràfica de més amunt podeu veure l’evolució de l’activitat solar de de 1995 en endavant.



Això anterior, fà pensar que bé podríem trobar-nos davant d’un mínim solar profund i fins i tot que podria arribar a ser extrem. De fet, segons l’expert en taques solars, David Hathaway del centre Marshall per vols especials, aquest és el sol més quiet que s’ha observat en el darrer segle.

Fà molts anys, cap al segle XVII es va produir un mínim solar molt profund que va provocar un refredament molt fort a la terra. En cosa d’un any i escaig, les temperatures van baixar de forma descarada i els glaciars i les neus van avançar a llocs insòlits.

Justament, al llarg d’uns anys abans que això passés, es van produir moltes onades de calor i moltes tempestes i anomalies com estan passant també en l’actualitat.

Qui sap si això s’allarga més en el temps, si anem encaminats cap a un refredament sobtat. Qui seria capaç de preveure-ho en l’actualitat? Francament, ningú.
Ahir divendres al matí, als matins aTv3 van fer una connexió amb l’Eloi Cordomí, que va fer una mini-entrevista a un expert en el tema de les taques solars i quan l’Eloi li va suggerir a l’expert quina era la possibilitat aquesta de que tornés a passar una cosa semblant a la del segle XVII, l’expert li va comentar que si ha passat, pot tornar a passar, però que no patíssim que segurament tornarem a veure un augment de l’activitat solar en breu.

Jo, sincerament no el vaig veure massa convençut en la resposta.
Qui sap si haurem d'anar acostumant-nos a paisatges com el de l'imatge de més abaix.




Les imatges han estat extretes de la plana web de la NASA