DARRERA HORA

sábado, 10 de abril de 2010

POSSIBLE EVOLUCIÓ PRÒXIMES 48 HORES

Avui dissabte, estem gaudint d'un temps molt estable i d'unes temperatures primaverals que cal que gaudim tant com poguem perque molt possiblement a partir de demà diumenge avançada la tarda, el temps podrà començar a canviar i segurament anirem cap a una setmana amb més inestabilitat i amb temperatures més fresques o fins i tot fredes en alguns punts.

Aquí teniu el mapa de 500Hpa actual, en el que veiem un anticicló que s'ha posicionat sobre les Illes Britàniques i que fa com de barrera, obligant en els seus extrems oest i est a baixar de latitud dues bosses fredes.




Una de les bosses fredes, la mitjanit de diumenge a dilluns, es queda aïllada sobre l'Atlàntic, a l'oest de la Península i l'altra, va despenjant-se pel sudest de França cap a nosaltres.





En aquest mapa de les 12 del migdia de dilluns, veiem com la bossa de -25ºC a 500Hpa, ja està a tocar de les portes de Catalunya.




Si ens fixem en els vents que dilluns a migdia tindrem en superfície, observem que aquests seran entre agregalats-allevantats. Podríem dir que la meitat nord del litoral tindrà vents més agregalats i la meitat sud més component allevantat. Per tant, la major aportació d'humitat es produirà si els mapes no varien a les comarques de Barcelona i Tarragona.

Aquesta humitat aportada, conjugada amb l'aire fred que ens entra a 500Hpa, serà el detonant de que les precipitacions ens visitin a partir de diumenge a darrera hora, però sobretot al llarg de la jornada de dilluns.






Aquí teniu el mapa de precipitacions de la mitjanit de diumenge a dilluns, moment en el que ja hauran pogut aparèixer algunes precipitacions.






I aquí el mapa previst per al migdia de dilluns, que és el moment en que més precipitació es pot esperar, ja que com he comentat abans és el moment en que l'incidència dels vents més humits serà més efectiva tot coincidint amb l'entrada del fred en alçada.



I aquí teniu el mapa actual de temperatures a 850Hpa. Fixeu-vos que ara mateix l'isoterma de +5ºC està al centre de França i nosaltres tenim a sobre la +7ºC, per això tenim temperatures suaus.






En canvi, fixeu-vos en aquest mapa de la mitjanit de diumenge a dilluns, on es veu que la isoterma de +5ºC ja ha baixat fins al País Valencià i nosaltres estaríem amb temperatures pròximes als +1ºC o +2ºC a 850Hpa, amb la qual cosa la baixada de temperatures serà força marcada.






Per acabar, només comentar que caldrà seguir amb atenció l'incidència dels vents la jornada de dilluns, perque dependrà d'aquest detall en gran manera, l'ubicació i la quantitat de precipitació que pugui aparèixer.